Izvješće za UN: Srbija ne surađuje u potpunosti s Haagom

Vijesti 02. kol 201615:24 > 15:25
http://www.icj-cij.org

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius uputio je 1. kolovoza 2016. dopis glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu kojim prosljeđuje redovno godišnje izvješće o radu Tribunala, 23. po redu.

Ovo izvješće daje pregled aktivnosti Tribunala u razdoblju od 1. kolovoza 2015. do 31. srpnja 2016. U dijelu izvješća koje se odnosi na aktivnosti Ureda tužitelja se, između ostalog, daje ocjena suradnje Srbije sa sudom kao i procesuiranja ratnih zločina na nacionalnoj razini.

Vezano za suradnju, izražava se žaljenje što je Srbija skrenula s puta pune suradnje s Tribunalom te se navodi da Srbija ne surađuje s Tribunalom vezano za izvršavanje uhidbenih naloga za troje optuženika. Srbija od siječnja 2015. ima obvezu izvršiti te uhidbene naloge. Raspravno vijeće je uputilo pitanje srpske nesuradnje tadašnjem predsjedniku suda Theodoru Meronu i naredilo srpskim vlastima da redovno izvješćuje o svojim naporima da provedu uhidbene naloge. Ured tužitelja poziva srpske vlasti da žurno uhite troje optuženika kako bi se transferiralo u pritvor suda.

U odnosu na procesuiranje ratnih zločina ističe se da je učinkovito procesuiranje ratnih zločina počinjenih tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji ključno za izgradnju održive vladavine prava kao i traženje istine i pomirbe. Sa završetkom rada ICTY, osiguravanje odgovornosti za zločine sada ovisi o nacionalnim pravosuđima.

“Srbija ne surađuje s Tribunalom jer nije uhitila trojicu optuženika”

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina u Srbiji, navodi se da usprkos deklarativnoj spremnosti za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost ili status izraženoj u Strategiji, Srbija ne surađuje s Tribunalom, jer nije uhitila trojicu optuženika za koje su izdani uhidbeni nalozi u siječnju 2015. Ima i niz drugih zabrinjavajućih događanja tijekom proteklih godinu dana, uključujući neimenovanje glavnog tužitelja za ratne zločine u predviđenom roku do prosinca 2015, činjenica da srpsko pravosuđe nije prihvatilo presudu suda BiH u slučaju Đukić i stalno veličanje ratnih zločinaca u Srbiji.

Sada je na Srbiji da pokaže da će ispuniti svoje tvrdnje o suradnji sa sudom, da podržava osiguravanje odgovornosti za ratne zločine i promovira učinkovitu regionalnu suradnju, stoji u dokumentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.