'Hrvatska će zbog odlagališta otpada morati plaćati penele'

Vijesti 02. kol 201620:20 > 20:37
Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija

Nakon ljetnog odmora prva sjednica Vlade u dnevni red uvrstiti će Plan o gospodarenju otpadom, kojega je pripremilo ministarstvo Slavena Dobrovića, napustivši ideje prethodnog ministra Siniše Zmajlovića.

Odlaganje otpada u Hrvatskoj, problem je za koji brojne Vlade nisu pronašle riješenje. Zbog rokova, koje je nametnula EU, najnoviiji plan donesen je na brzinu.

“Jer se RH izrazito žuri da ne izgubi svoja sredstva uplaćena u europske fondove. Mi moramo osigurati da tih pola milijarde povučemo natrag i uložimo u sektor koji nam je potpuno ne uređen”, kaže Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

 Ako se plan ne donese do kraja ove godine, Hrvatska gubi pravo sudjelovanja u apliciranju na europske fondove.

“Više nećemo smjeti odlagati neobrađeni otpad i s obzirom da se ništa nije radilo dosada to – je nemoguće postić! Drugi datum je 2020. god kada moramo odvojeno izdvajati staklo, papir i plastiku 50 posto”, Danko Fundurulja, zamjenik predsjednice Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

“Sva odlagališta se ne mogu zatvoriti do 31.12.2017. i Hrvatska će sigurno plaćati penale i to će Vlada prebaciti na županije, a županije na gradove i građane. Prema novom planu potrebno je i mijenjati prostorne planove gradova i općina, a poznato je da je to u ingerenciji županija”, upozorava Mladen Jozinović iz Hrvatske gospodarske komore.

Većina udruga za zaštitu okoliša novi plan – podržava. Kažu, odmak od spaljivanja je pozitivan.

“Sigurno je i da kod nas ima spaljivačkih tzv. lobija koji zastupaju interese određenih grupacija, koji su se infiltrirali neovisno o strankama i ideologijama i konačno to jasno i glasno treba reci”, kaže Branka Geznić Horvat,  iz udruge Resnik.

EU očekuje da RH do 2020. godine reciklira 50% od ukupnog otpada. To je dosada uspjelo komunalnom centru na Krku, ali – poručuju – sve ima svoju cijenu.

“Mislim da je kriva činjenica što je u Hrvatskoj još uvijek deponiranje otpada kategorija koja se financijski preferira. Odlaganje otpada je u Hrvatskoj besplatno i to je razlog zašto se većina komunalaca nije aktivnije uključila u odvajanje prikupljanja otpadom”, govori Ivan Jurešić, iz Komunalnog društva Krk.

Bez usvojenog plana Hrvatska ne može dobiti novac iz fondova, a s planom ili bez njega – mora ispuniti sve europske direktive o gospodarenju otpadom.

Više pogledajte u prilogu Mirele Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.