Nobilo: Čini mi se da je osuđujuća presuda interes Njemačke

Vijesti 03. kol 201608:38 > 08:38
N1

U Münchenu se danas treba izreći presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u suđenju zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u programu N1 prije završetka suđenja.

Nobilo je već ranije kazao da sud nema dokaza za osuđujuću presudu, ali da je očekuje. “Iz postupaka koje je sud vršio, gdje nam je onemogućio dovođenje insajderskih svjedoka, koji bi svjedočili da je data naredba za otmicu. To znači da je nastupila zastara za sve pripadnike državne sigurnosti. Po meni je sudsko vijeće postupilo na nezakonit način i onemogućilo nam dovođenje svjedoka”, kazao je Nobilo.

Bez obzira što je Zdravko Mustač suđenje okarakterizirao kao stručno, Nobilo se s time ne slaže. “On nije stručan o tome govoriti. Perković je govorio o postupcima konkretno, kako je rekao svjedok Vinko Sindičić, sudac se neće pozvati na to, kao ni tužilac. Njemački pravni sustav se štiti, imaju pravomoćnu presudu u kojoj je čovjek na doživotnoj kazni zatvora i odgovara im osuđujuća presuda. Globalno mi se čini da je interes njemačke države da je ovo osuđujuća presuda”, rekao je Nobilo.

Ukoliko se potvrde sumnje u osuđujuću presudu, Perković i njegov odvjetnički tim žalit će se. “Idemo sa žalbom. Ovo je tek prvo poluvrijeme. Ukoliko bude osuđujuća presuda, žalba će ići na Savezni vrhovni sud Njemačke. Danas ćemo, kad čujemo što je sudsko vijeće reklo, održati sastanak na kojemu ćemo dogovoriti konkretne korake. Ja sam optimist, u sudskom spisu nema dokaza za osudu”, kazao je Nobilo, dodavši da je tim svoga klijenta Perkovića pripremio i na osuđujuću presudu. “On je inteligentan, dobar analitičar i mi smo ga pripremili na to”, kazao je Nobilo.

Suđenje je trajalo 22 mjeseca, dok je, kako je istaknuo Nobilo, u istom slučaju za drugoga čovjeka presuda donesena za dva i pol mjeseca. “To što je kod nas trajalo toliko dugo znači da smo sve što je tužilaštvo pripremilo pobili na sudu i zbog toga se išlo dalje i dalje”, kazao je Nobilo.

Obrazložio je i zašto su tražili izuzeće. “Nama je bilo važno u pravnom smislu tražili izuzeće, ne možete se žaliti na pristranost, ako niste tražili izuzeće. Mi smo ga, dakle, tražili zbog pravne procedure”, kazao je Nobilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.