HSLS traži postavljanje klupa za dojenje u javnosti

Vijesti 03. kol 201611:54 > 11:56
Morguefile

Zagrebački HSLS zatražio je u povodu obilježavanja "Svjetskog tjedna dojenja" od Zagreba kao grada prijatelja djece i dojenja, da na svim centralnim dječjim igralištima u 17 gradskih četvrti postavi klupe za dojenje s ergonomskim dodatkom za previjanje i time poboljša kvalitetu života roditelja.

Gradski zastupnik i predsjednik HSLS-a Grada Zagreba Alen Ostojić u srijedu je na konferenciji za novinare istaknuo da je u Zagrebu lani rođeno više od 8000 djece, ali i upozorio kako unatoč činjenici da se Zagreb proglasio gradom prijateljem dojenja te promovira dojenje, nije proveden niz mjera koje bi majkama olakšale dojenje u javnosti. Podsjetio je da je Program promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. do 2017. usvojen na sjednici Gradske skupštine u veljači 2015.

“Smatramo da iznos od 200.000 kuna koliko se ulaže u realizaciju ovog programa nije dostatan i da ga treba povećati. Potrebno je napraviti snažniji iskorak naprijed i pokrenuti akcije kako bi majke dojile svoje dijete bilo kada i bilo gdje. Ako Zagreb ima više od 11.000 vrsta i tipova klupa, trebao bi u svakoj gradskoj četvrti imati klupe za dojilje”, rekao je Ostojić. Dodao je da bi sa svih 570 dječjih igrališta trebalo ukloniti pepeljare i time igrališta pretvoriti u oaze oslobođene od duhanskog dima.

HSLS traži da se u Gradskoj ljekarni na Trgu bana Jelačića postavi klupa za previjanje djeteta s osnovnim besplatnim sredstvima za previjanje. Predlažu da se uvedu godišnje nagrade kojima bi se potaknule institucije, trgovački centri i ostala mjesta okupljanja, da postanu najbolje uređen prostor namijenjen dojenju i previjanju djeteta. Dodali su kako bi dojenje moglo postati i svojevrsna turistička atrakcija koja bi promovirala Zagreb, a web stranicom i aplikacijom za pametne telefone mogao bi se promovirati značaj dojenja u javnosti, kao i Svjetski tjedan dojenja.

Liječnica obiteljske medicine Tanja Pekez-Pavliško, predsjednica Odbora za zdravstvo HSLS-a Grada Zagreba ponovila je da je dojenje bitno za bebe, ali i za majke. Napomenula je da zdravstveni radnici niz godina promoviraju dojenje, te im zahvalila na svim naporima koje čine kako bi podržale dojilje unatoč brojnim preprekama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.