Vrdoljak: 'Nikad se sa Srbijom nećemo složiti što je Oluja'

Vijesti 05. kol 201610:07 > 10:10
N1

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jedini je od čelnika iz Narodne koalicije koji je danas došao u Knin na proslavu 21. obljetnice vojne operacije Oluja.

Na pitanje smatra li da je još netko trebao doći, odgovorio je: “To su emocije koje ne treba koristiti u političke svrhe. Ja sam bio u velikoj dilemi da budem u Osijeku ili u Vukovaru. Dan pobjede je i u Kninu, i u Zagrebu i u Vukovaru i u mom Osijeku. Presudilo je zato što je ovo tradicija, današnji dan treba obilježiti u čitavoj Hrvatskoj”, kazao je predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak.

 “Ne znam što bih pogriješio da sam bio u svom gradu”, upitao je i dodao da je puno mjesta stradanja te da je smo pitanje gdje će netko danas žrtvama odati poštovanje.

Na novinarsku konstataciju da lijeva koalicija u Knin dolazi samo kada je na vlasti, Vrdoljak je kazao da to nije primijetio: “Ja sam ovdje sve godine, kao i u Vukovaru”.

Kaže da šef SDP-a Zoran Milanović nije izbjegao dolazak u Knin jer strahuje da će biti izviždan.

“Ostavimo to. Što dobivaju oni koji zvižde hrvatskim dužnosnicima”, upitao je.

Vrdoljak je komentirao jučerašnje nasilje na antiratnoj prosvjednoj akciji koja je u organizaciji nekoliko nevladinih udruga održana na središnjem zagrebačkom trgu.

“Mislim da je to jedna tradicija dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije prije Oluje, mi se ni danas ni sutra nećemo služiti što je Oluja u Hrvatskoj i Srbiji, ali ćemo se složiti što je sutra budućnost Hrvatske i Srbije. Ja bih volio s njima pričati. Oni neće dirati naš stav o Oluji, a za njihov baš nisam zainteresiran”, kazao je Vrdoljak.

Poručio je da bi sve žrtve rata trebalo izjednačiti s poginulima.

“Ja znam puno civilnih žrtava u mom gradu koje nemaju prava kao mnogi drugi, a ja bih im ih volio dati”, kazao je.

S obzirom da se danas proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Vrdoljak nije želio odgovarati na pitanja o predstojećim parlamentarnim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.