Udar na najsiromašnije: Poskupljuju domovi umirovljenika

Vijesti 04. pro 201407:30 > 07:31
Morgue File/Ilustracija

Osnivači domova umirovljenika, većinom županije, u zadnje su vrijeme povećali cijene smještaja, tvrdeći da su one i dalje daleko ispod tržišnih cijena, na što su reagirale pojedine umirovljeničke udruge ocjenivši to udarom na najsiromašniji dio populacije, uz izražavanje straha da bi moglo doći i do izbacivanja korisnika koji ne budu mogli plaćati.

Među domovima koji su poskupjeli su četiri doma u Primorsko-goranskoj županiji, čija pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač kaže kako je to bilo nužno jer se cijene nisu mijenjale 14 godina.

“Cijene su porasle prosječno od 10 do 15 posto u višekrevetnim sobama, te od 20 do 23 posto za jednokrevetne sobe, no još su daleko ispod tržišnih cijena. Izračunali smo da će domovi sada moći biti samoodrživi, odnosno da uz decentralizirana sredstva koja se dobivaju iz državnog proračuna neće trebati izdvajati i oko četiri milijuna kuna županijskog novca”, rekla je Marač.

Povećavanjem cijena željeli smo povećati pravednost jer su mirovine svima male, i onima koji žive u domovima i koji nisu tamo. Pitanje je tko od umirovljenika koji nisu u domovima za 1600 ili 2100 kuna ima tri obroka dnevno, struju, grijanje, toplu vodu i stručnu pomoć, ističe Marač.

Djeca ne žele nadoplatiti sobe svojim roditeljima

Jednokrevetne sobe s balkonom poskupjele su za oko 600 kuna, pa sada koštaju 3000 kuna, a svima kojima je to preskupo predložili smo da se presele u višekrevetne sobe. Naravno da to teško prihvaćaju, a u pojedinim slučajevima djeca im ne žele nadoplatiti tristotinjak kuna.

Novi model plaćanja koji kreće od početka iduće godine treba ispraviti neravnopravni status korisnika domova i skratiti liste čekanja, kako bi se poštivalo načelo pravednosti – da onaj tko ima novca sam plati svoj smještaj, a država pomogne onima kojima je skrb u domovima potrebna, a ne mogu je platiti, najavljuje Marač.

Nijedan korisnik neće biti izbačen iz doma

Za osobe koje ostvaruju pravo na uslugu smještaja, a ne mogu ga plaćati, država će sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi doplaćivati razliku do punog iznosa. Dakle, nijedan korisnik neće biti izbačen iz doma, poručuju iz Ministarstva.

U županijskim domovima trenutno je smješteno 11.000 osoba, a na smještaj se čeka godinama. Cijene su se donedavno kretale već od 1200 kuna, a dom za 4000 kuna bio je među najskupljima.

Država subvencionira smještaj za 1900 umirovljenika, dok se godišnje za umirovljeničke domove iz decentraliziranih sredstava ukupno izdvaja nešto više od 200 milijuna kuna.

Po novom modelu, koji treba profunkcionirati od početka 2015., cijene u svim domovima ovisit će o kvaliteti usluge. Svaki dom će formirati svoju cijenu i objaviti cjenik, ističu u Ministarstvu.

Korisnik koji treba 24-satnu skrb podnosit će zahtjev za dom centru za socijalnu skrb, koji će potom utvrditi njegove prihode. Ako ni korisnik niti njegovi zakonski uzdržavatelji nemaju dovoljno novaca, centar će ga smjestiti u dom, a Ministarstvo će pokriti razliku ili platiti čitav smještaj.