Hrvatska u Bruxellesu pogurala kontroverzni sporazum

Vijesti 11. kol 201608:35 > 08:40
N1

Hrvatska se nalazi u skupini zemalja s Finskom, Irskom, Latvijom, Italijom, Švedskom, Španjolskom i Maltom koje traže rapidno potpisivanje kontroverznog trgovinskog sporazuma Europske unije i Kanade CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement).

To proizilazi iz online dostupnog dokumenta ‘Notes on meeting of the Trade Policy Committee (members) on July 15th, 2016’, tj. službenih bilješki sastanka Odbora za trgovinsku politiku koji je održan 15. srpnja u Bruxellesu, piše tportal.

Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit o tome zašto se Hrvatska zauzela za njegovo donošenje. Sporazum bi trebao potpisan ove jeseni, ako je vjerovati najavama iz Europske komisije.

CETA bi, između ostaloga, trebala ukinuti 98 posto tarifa između EU-a i Kanade, a najkontroverzniji je dio sporazuma onaj koji se tiče posebnih sudova na kojima investitori mogu tužiti države ako smatraju da su prekršena njihova prava koja CETA garantira.

Rumunjska je pak zbog neriješenog pitanja viza izjavila da ne može sada podržati CETA-u, a nije se o podršci izjasnila ni Belgija.

Hrvatska također traži i brzu primjenu sporazuma, s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Litvom, Latvijom, Finskom i Ciprom, a skepsu su izrazile Mađarska, Švedska, Austrija i Belgija, s time da se brzoj primjeni CETA-e nije otvoreno usprotivila nijedna članica EU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.