Dječji odvjetnici ostali bez vozila, a djeca bez zaštite

Vijesti 18. kol 201614:06 > 14:15
Marko Prpic/PIXSELL

Dječja odvjetnica koja je pred sudom trebala zastupati interese djece, u utorak se nije odazvala pozivu na ovrhu troje djece u okolici Zaboka jer nije imala kako doći na teren. Iako su mjesecima upozoravali Ministarstvo socijalne politike i mladih da je Centar za posebna skrbništva ostao bez automobila, to nije pomoglo.

U narednih mjesec dana na još 157 sličnih ročišta posebni se skrbnici neće moći pojaviti, iako ih je država dužna osigurati, čime će najranjivije skupine osoba ostati bez minimalne pravne zaštite.

Ravnateljica Centra Karolina Šestak na ovaj problem bezuspješno upozorava Ministarstvo još od veljače, a zahtjev za sastanak s ministricom Bernardicom Juretić odbijen joj je čak šest puta.

”Mi više nemamo izlaza. Centri za posebna skrbništva osnovani su u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu i svaki od njih pokriva po pet županija. Posebnih je skrbnika malo, a slučajeva jako puno: 15 posebnih skrbnika obradilo je 4.300 predmeta. Stoga nije neobično da imamo po dva ili tri ročišta u istom danu, na lokacijama udaljenima međusobno po sto i više kilometara, a obaveze na terenu prije ročišta još su složenije jer se štićenici često nalaze u manjim, dislociranim selima. Kako god kombinirali, javni prijevoz jednostavno nije upotrebljiv. Koristimo osobne automobile kad možemo, ali to jednostavno nije rješenje”, rekla je za Jutarnji listKarolina Šestak, ravnateljica Centra za posebna skrbništva.

Pri samom osnivanju Centra nije riješena nabava automobila, već su vozila, za prvu ruku, posuđena od drugih ustanova socijalne skrbi.

”Auti su bili nesigurni, stalno su se kvarili, a popravci su bili jako skupi. Nama su bili jedva upotrebljivi, a ustanovama kojima su uzeti itekako su nedostajali. Stoga je odlučeno da se krajem prošle godine ti automobili vrate u Zagrebu i Osijeku i krene u nabavu vlastitih automobila”.

”Budući da klasična javna nabava ima svoju proceduru i traje najmanje dva mjeseca, već sam u veljači, odmah po formiranju nove vlasti, kontaktirala Ministarstvo socijalne politike kako bih ih upoznala s problemom i kako bismo imali dovoljno vremena da ga riješimo. Od veljače do srpnja uputili smo sedam službenih dopisa, a tajnica ministrice u istom mi je razdoblju šest puta odgovorila da me ministrica ne može primiti”, kazala je ravnateljica Šestak.

Krajem lipnja ipak je održan sastanak sa zamjenikom ministrice Antom Babićem na kojem je dogovoreno da će se pokrenuti postupak javne nabave te da će samu proceduru obaviti službenici Ministarstva, s obzirom na to da sam Centar nema kadrovskih kapaciteta za provedbu. Međutim, nije se poduzelo ništa, već je 3. kolovoza na adresu Centra stigao dopis u kojem im se odobrava javna nabava koju moraju provesti sami, piše Jutarnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.