Pomoćnik ministra: Pozivam sve da kupuju hrvatsko meso!

Vijesti 19. kol 201608:25 > 08:31
Ilustracija

Velika akcija veterinarske inspekcije u Dalmaciji urodila je plodom. Pronašli su 4,5 tone domaćeg mesa nepoznatog proizvođača za koje se ne zna je li zdravstveno ispravno. Zatvorene su dvije mesnice i oduzete 52 životinje, među kojima goveda, janjad, koza i svinje. Također, utvrđeno je da od šest trgovaca mesom čak pet nije bilo registrirano.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš  za HRT kaže da je ključni problem to što je meso nepoznatog podrijetla. ‘Ako nemamo slijedljivost mesa ne možemo o antibioticima ili zaraznim bolestima niti potvrditi niti bilio što učiniti u tom smislu i to je razlog za neškodljivo uklanjanje mesa’.

‘Ne može se reći da je meso škodljivo, ali ne možemo reći i ništa. Imamo odličan sustav zaštite javnog zdravstva potrošača. imamo odličnu veterinarsku službu. Ovo je devijacija u sustavu koja se na ovaj način treba riješiti’, kazao je Kiš.

Na pitanje o tome možemo li biti sigurni u ono što jedemo, u meso koje kupujemo, Kiš odgovara:

‘Meso je potpuno ispravno za ljudsku uporabu, bitno je da ide kroz sustav. To će meso biti jasno označeno u trgovinama, jer je tako propisano, no to je meso potpuno ispravno. Dapače, imamo sada još dokaz više da su te životinje cijepljene i da je to hrvatsko meso. Imamo priliku stecajem okolnosti, zbog neugodnosti oko kvrgave kože, zaista imati hrvatsko meso u većim količinama na hrvatskom tržištu. Pozivam sve da kupuju hrvatsko meso’, javljaHRT.