Istražujemo koga Plenković ne želi u novoj vladi

Vijesti 19. kol 201618:17 > 18:17
N1

Godišnji odmor završio je i za premijera i ministre i odmah ih je na prvoj sjednici napala groznica izborne kampanje. Nakon što se mjesecima ignorirao problem prijevoza učenika, novac se odjednom pronašao.

Ttehnički premijer stiže na posao. Nakon trotjednog godišnjeg odmora svoje je ministre pozvao na sjednicu tehničke vlade. I odluka su naravno tehničke. No jedna ipak odskače – srednjoškolcima će se sufinancirati prijevoz i to bez obzira na imovinski cenzus, pa je pitanje je li potez predizboran.

“Čiribu-čiriba. Novac se našao preraspodjelom unutar ministarstva. I moram zahvaliti kolegama u ministarstvu što se našao taj novac do kraja godine. Bilo bi dobro da može do kraja školske godine,  ali odredbe su takve”, kaže ministar Predrag Šustar.

Slučajno ili ne, uoči izbora, Šustar želi povećati i nagrade koje se dodjeljuju olimpijcima za osvojenu medalju. 104 tisuće kuna sada ide osvajačima zlata.

“Mi ćemo maksimalno izać u susret. Ministar financija je pokazao veliko razumijevanje”, dodaje Šustar.

“Dat ćemo sve od sebe. Znate da neću previše obećavati”, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Za nova obećanja ministri imaju još 3 tjedna koliko je preostalo do izbora. Ne moraju se čak ni sastati da bi donosili odluke.

“Idući tjedan ćemo imati samo telefonsku sjednicu”, kaže predsjednik tehničke vlade Tihomir Orešković.

Plenković: Imam  puno dobrih igrača

No većinu HDZ-ovih tehničkih ministara, Andrej Plenković navodno ne vidi u svojoj vladi. Neslužbeno se doznaje da ne računa na ministra obrazovanja, zdravlja, rada, socijale, pa ni poduzetništva i kulture.

“Kao predsjednik HDZ-a imam ono što u sportu nazivaju slatkim brigama. Imam puno dobrih igrača. HDZ ima kandidata barem za dvije, tri vlade. A i oni kolege koji nisu na listama mogu biti kvalitetni ministri”, kaže Andrej Plenkovć.

U HDZ-u čak razmišljaju o tome da svoje kandidate za ministre predstave i prije 11. rujna. No, dok ne pobijede na izborima, ako im to pođe za rukom, zemlju će voditi Timov team.

Više pogledajte u prilogu Katarine Brečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.