Demo: Srbija ne smije ući u EU dok ne povuče sporni zakon

Vijesti 19. kol 201618:21 > 18:26
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je Miodrag Demo iz stranke Bandić Milan 365 koji je govorio o problemima branitelja u Hrvatskoj uoči narednih izbora.

Branitelji su uvijek tema kampanje. Srbija je otvorila poglavlje 23, a nije se riješilo pitanje jurisdikcije što je izazvalo nezadovljstvo kod branitelja. Je li diplomacija Mire Kovača mogla više učiniti?

I prijašnje diplomacije su mogle više. Ja sam predlagao kao predsjednik saborskog odbora da se održi tematska sjednica Sabora i da donesemo jasne stavove. Od otpuštanja Šešelja na slobodu je bilo jasno da Srbija vodi dobar diplomatski put.

Je li Kovač trebao biti u Bruxellesu kad je Srbija otvarala poglavlje 23?

Naravno da je trebao. I svi naši zastupnici u EU parlamentu. Trebalo je zaustaviti pregovore dok se to pitanje ne riješi.

Milanović je kazao da bi i mi mogli donijeti sličan zakon. Je li to mislio ozbiljno?

Branitelji su puno puta iskorišteni u predizborne svrhe, a nakon toga su prepušteni sami sebi. Srbija i naša diplomacija moraju to pitanje riješiti odmah i hitno. Mi ne smijemo dati Srbiji da uđe u EU dok se to pitanje ne riješi i dok njihv parlament to ne povuče. Tad možemo ići dalje.

Kazali ste da za branitelje treba još 1,1 milijardi kuna…

Ne, krivo ste to interpretirali. Rekao sam da bi sadašnjih 800 milijuna trebalo povećati na 1,1 mlrd. kuna. Bačen je pod tepih onaj zakon o 7 glavnih poduzeća, a to su Šume, Autoceste i HRT, Vode, Pošta… To sve su bila poduzeća prema kojima u slučaju privatizacije 7 posto dionica ide u Fond za branitelje. Nama Fond branitelja mora biti oslonac.

Novac možda leži i u ratnim odštetama.

Nije bilo volje da se to riješi. Branitelji su tu prevareni. Tome je trebalo pristupiti ozbiljno, a zakazalo je naše pravosuđe i diplomacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.