Economist: RH je u rasulu, a bave se ustašama i partizanima

Vijesti 27. kol 201612:41 > 12:49
PIXSELL

Magazin The Economist objavio je tekst o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, pod naslovom "Vapaj za partizanima – gdje je politika ostala u 80-ima, ako ne i u 40-ima".

U tekstu se analizira politička scena, posebno dvije najveće stranke za koje navode da se bave ideološkim pitanjima, a ne ekonomskim temama. S obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji, navode da bi, kad bi se pozabavile tim pitanjem, imale ozbiljnih problema.

“Papagaj Koki je mudra stara ptica. Pripadao je maršalu Josipu Brozu Titu, dogogodišnjem komunističkom vođi Jugoslavije, koji je umro 1980. Koki živi na Brijunima, gdje je Tito provodio šest mjeseci u godini i gdje su vile i dalje rezervirane za hrvatske političare. Ako imaju sreće, turisti mogu čuti Kokija kako psuje na njih i uzvikuje: “Tito, Tito, Tito…”. Da ima širi vokabular, sigurno bi uživao u otkrivanju najvećih državnih tajni, koje je, vrlo je vjerojatno, čuo”, piše The Economist.

Navode da je u Hrvatskoj 16. kolovoza započela predizborna kampanja te da su ključne teme o kojim se raspravlja zapele u prošlosti i da je o njima prije nekoliko desetljeća slušao i Koki. Jedna od takvih tema, navode, je i ubojstvo Stjepana Đurekovića te nedavna presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Magazin u svojoj analizi zaključuje da nema razlike između SDP-a i HDZ-a, iako se žestko prepiru oko ovog pitanja. Kažu da se Milanović žestoko borio protiv izručenja Mustača i Perkovića, te da mu HDZ-ovci predbacuju da je štitio ljude koji su ubijali hrvatske nacionaliste. Navode i da SDP uzvraća i te ljude naziva ubojicama koji su bili tijesno povezani s Franjom Tuđmanom.

“SDP se poziva na antifašizam Titovi partizana koji su se borili protiv nacista. U kontrastu s tim, u HDZ-u se mnogi dive ustašama, nacističkom kvislinškom pokretu. Presuda u Njemačkoj dala je samo novi sloj njihovim sukobima oko povijesti. Još jedna točka sukoba je posjet HDZ-ovog ministra otkrivanju spomenika hrvatskom nacionalistu čije je dostignuće bilo ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971.”, navodi se u članku.

Ističu da se bavljenjem temama iz prošlosti odvlači pozornost sa stvarnih problema:” Hrvatska politička scena mjesecima je u rasulu. Prošli izbori bili su u studenom, ali došlo je koalicije predvođene HDZ-om kojaje pala u lipnju zbog korupcijskog skandala oko nacionalne naftne kompanije. HDZ je tada smijenio svog šefa, koji je unio ustašofilne elemente u središte stranke.”

Novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića nazivaju umjerenim europarlamentarcem koji stranku pokušava smjestiti u centar.

Navode da neki analitičari vjeruju da će se nakon izbora formirati velika koalicija, iako Plenković stalno ponavlja da to nije sada opcija.

“Nažalost, u Hrvatskoj najvažnije političke stranke nisu u stanju ništa napraviti osim papagajski ponavljati jedne te iste parole”, zaključuje u svojoj analizi The Economist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.