'Vidi se da se Milanović izmotava od svojih izjava'

Vijesti 28. kol 201617:58 > 18:08
N1

Izjave Zorana Milanovića komentirao je u Koprivnici Andrej Plenković.

“Nisam sve detaljno čuo, ali jesam određene elemente. Vidim da se izmotava od svojih izjava od prije nekoliko dana, bez imalo namjere da se ispriča. Daleko je to što on izgovara, a moju vjerodostojnost i moje domoljublje i obećanja – o tome govori cijela moja karijera i moj cijeli put.

Vodio sam predsjedničku kampanju HDZ-a kad nisam imao ni 30 godina, a onda se tek Milanović prepozano kao SDP-ovac. Dobro bi mu došlo malo introspekcije. U kampanju idem odgovorno i državnički, da imamo stabilne odnose sa svim susjedima, a ne da dva dana prije ulaska u EU mijenjamo zakone i da rušimo odnose”, rekao je Plenković.

Rekao je da će nastaviti sa svojim programom socijalne pravde i društvene uključenosti i da je, što se njega tiče, ova epizoda s Milanovićevim izjavama završila.

Plenković je komentirao i INA-u te najavio da će nastaviti s arbitražom.

“INA je strateška nacionalna kompanija i učinit ćemo sve da zaštitimo hrvatske nacionalne interese. Da se moderniziraju rafinerije u Sisku i Rijeci, da arbitraža ide dalje i rezultat bude najbolji za Hrvatsku.”

Plenković je, na molbu novinara, komentirao i Mostov zahtjev prema kojemu bi se na prvoj sjednici Hrvatskoga sabora trebalo raspravljati o uvođenju isključivoga gospodarskog pojasa. Odgovorio je kako se ta tema kroz politiku provlači unazad 13 godina. Podsjetio je da je HDZ uveo zaštićeni ekološki i ribolovni pojas koji je u tome trenutku dogovoren i s drugim zemljama na Jadranu te u dogovoru s Europskom komisijom uoči otvaranja pristupnih pregovora.

“Isključivi gospodarski pojas uvijek se može proglasiti prema međunarodnome pravu. Pitanje širenja jurisdikcije na Jadranu i Sredozemlju jedno je od pitanja kojemu se u ovoj situaciji, kada ste članica Europske unije, konzultirate i s drugim partnerima, osobito s Europskom komisijom”, rekao je Plenković. HDZ će, istaknuo je, učiniti sve što će pridonijeti zaštiti bioloških resursa Jadrana, a pritom će štiti ribarstvo kao važnu gospodarsku granu Hrvatske.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, u nedjelju je komentirao izjave predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića da “neće Milanoviću zaboraviti što mu je spomenuo majku”.

“U više od 10 godina svog političkog djelovanja nisam nikad javno spominjao ničije roditelje, nisam ni sad. To je bio jedan žargon. Razmišljao sam o tome i ne vidim što je uvredljivo. To je činjenica koja nije uvredljiva, o kojoj možda netko ne želi da se o tome priča”, kazao je Milanović te “podsjetio” kakav je bio odnos HDZ-a prema njegovoj obitelji.

“Ja ne želim bježati da je moj otac radio za Miku Tripala i druge ljude koji su pometeni u Hrvatskom proljeću. Nemam problema od toga. Ti isti ljudi su za mog oca rekli da je sudjelovao u ubojstvu Brune Bušića. Dolazimo do problema uvjerljivosti. Plenković nije vjerodostojan, HDZ je otkrio u 42. godini uz duhovno vodstvo Jadranke Kosor kojoj se više nije javio. Kada netko u 42. ide glumiti da je veći domoljub i Hrvat od mene, to je meni smiješno. Ako je tabu koji posao je radio nečiji roditelj… Tu nema ničeg uvredljivog, to su činjenice za koje neki žele da se ne govore. Ja sam političar socijalni političar i zaštitnik hrvatskih nacionalnih interesa. Svatko se “češe gdje ga svrbi”.”… Cijelu Milanovićevu izjavu prenijeli smo NA OVOM LINKU.