Devetogodišnjak iz Koprivnice namučio slavnog Kasparova

Vijesti 29. kol 201608:26 > 08:29
Damir Spehar/PIXSELL

Svjetski šahovski velemajstor Gari Kasparov posjetio je u Koprivnici turističku manifestaciju "Renesansni festival". Na petnaest je ploča odigrao simultanku. Očekivano, pobijedio je sve protivnike, ali iznenadio ga je baš najmlađi - devetogodišnji Matej Zadro koji je ostao posljednji u igri.


Proslavljeni ruski šahovski majstor, bivši svjetski prvak i u Koprivnici je mnogima uzor. No samo se petnaest probranih sretnika okušalo u simultanoj borbi s njim.

Neočekivano najviše je muke velemajstoru zadavao najmlađi natjecatelj. Mateju Zadri iz Koprivnice tek je devet godina. Šah igra godinu dana. Uspio je kontrolirati uzbuđenje i tremu i održati se posljednji na ploči, piše HRT

Povijesni spektakl održan u nedjelju u Koprivnici rekonstruira razdoblje prije 656. godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, a bavi se najviše razdobljem kraja 15. st. te 16. st. iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojima se i odvijao cjelokupni program.

Mnogobrojni sadržaji uvjerljivo vraćaju posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju ‘srednjovjekovni’ zanatlije (najveći sajam srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe), trgovci, vitezovi, dame, kralj i dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, alkemičari, muzičari, zabavljači i mnogi drugi…