Kovačiću produžen mandat, Petrov i njegovi nadglasani

Vijesti 31. kol 201607:48 > 10:59
PIXSELL

Danas je na otvorenom dijelu sjednice 12 točaka, te 3 na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

Ministar Zlatko Hasanbegović otvorio je prvu točku dnevnog reda Vlade, koja se tiče imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a. “Prijedlog je izmijeniti članak 19.a stavak 4, na način da se vremenski rok za obnašanje poslova dužnosti v.d. ravnatelja produlji sa 6 mjeseci na 12 mjeseci”, kazao je Hasanbegović.

“Razumijemo da HRT treba imati upravu, ali ne smatramo da je sadašnja uprava ispunila svoju svrhu, iz razloga što bi njezin cilj trebao biti objektivno i nepristrano informiranje, stoga Most ne može podržati produljenje mandata gospodinu Kovačiću i njegovoj upravi. Mogu samo reći da ćemo nakon formiranja buduće saborske većine mi tražiti formiranje drugačijeg vodstva, koje će profesionalnije obavljati svoju djelatnost”, rekao je Božo Petrov.

Protiv odredbe je bilo šest glasova, a za je bilo 12 (uključujući premijera), čime je Uredba donesena.

Prijedlog uredbe je izradilo i Vladi dostavilo Ministarstvo kulture, pozivajući se na Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada je on raspušten.


Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017. godnu, a pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

Pravo na sufinanciranje priznaje se u obliku novčane naknade u visini 50 posto od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred s Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih nastavnih sredstava za svaku pojedinu školu, a prema odabiru iz Kataloga obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava koje je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U tu svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurano je nešto manje od 15,8 milijuna kuna, a tim će novcem biti sufinancirani udžbenici za nešto više od 13.000 učenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.