Zagreb: Gotovo dvostruko više poginulih u prometu nego lani

Vijesti 01. ruj 201616:32 > 16:39
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih u prometu ove je godine na zagrebačkom području došlo do pogoršanja statistike pa je do početka rujna zabilježeno gotovo dvostruko više smrtno stradalih nego u istom razdoblju lani.

Do 1. rujna na zagrebačkom je području tijekom 2016. poginula 41 osoba u 36 prometnih nesreća, dok je prošle godine u istom razdoblju poginula 21 osoba u 20 prometnih nesreća.

 Od ukupno 41 poginulog sudionika u prometu najviše je vozača – čak 23, slijede pješaci (11), dok su na trećem mjestu putnici u osobnim automobilima (sedam).

U gradu Zagrebu poginulo je dvanaest osoba (7 vozača i 5 pješaka), dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo 29 osoba (16 vozača, 7 putnika i 6 pješaka).

Prema broju prometnih nesreća u prvih sedam mjeseci 2016., najugroženije prometnice na području zagrebačke policijske uprave su Slavonska avenija, Ulica kneza Branimira i Ulica grada Vukovara, dok su najugroženija raskrižja Avenije Dubrovnik i rotora Remetinec te Slavonske i Ulica Hrvatske bratske zajednice.

U policiji podsjećaju da je gotovo u svim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok nepropisna i neprilagođena brzina vožnje uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

Policija će stoga tijekom predstojećeg vikenda provesti akcije u kojima će pojačano nadzirati alkohol, droge i brzinu. U nadzoru prometa alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika te nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća, kažu u policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.