"Uhićenje 'špijuna' ulje je na vatru u odnosima RH i Srbije"

Vijesti 03. ruj 201609:52 > 10:02
N1 / Ilustracija

U Novom danu gostovao je bivši ministar kulture, HDZ-ov Jasen Mesić.

Srpska Sigurnosno-informativna agencija (BIA) uhitila je u petak čovjeka za kojeg tvrde da je hrvatski špijun, navodno Srbin iz Drniša. Kako će se ta vijest odraziti na ionako zategnute odnose između Srbije i Hrvatske?

“Informacije su vrlo šture, vidjet ćemo kako će reagirati naša ministarstva. Objava informacije u ovom trenutku nije slučajna, moramo to gledati u kontekstu referenduma u BiH i zategnutih odnosa između Hrvatske i Srbije, ovo će sigurno dodati ulje na vatru. Ali, moramo sačekati, da vidimo o čemu se zapravo radi.”

Most danas objavljuje svoje uvjete, koji nisu, ultimatum, ali kažu da neće biti kompromisa oko onoga što traže od potencijalnih suradnika.

“HDZ je rekao da smo otvoreni za suradnju, vjerujemo da ćemo pobijediti na izborima i biti u prilici i s Mostom formirati novu vladu. Potrebno je krenuti s pozicija suradnje i kompatibilnosti programa, a ultimatumi tome ne pridonose, i građani to ne očekuju od nas, već dogovor i rad. Ne očekuju već viđene mučne situacije, već akciju, i to praktički odmah. Trebamo imati političku odgovornost i zrelost. Što se tiče pojedinaca i obnašanja funkcija u vladi, bilo bi dobro da politika bude pošteđena ljudi koji imaju bilo kakvih pravosudnih repova.”

Prema onome što je u javnosti poznato, kako vam se čine ti zahtjevi? Ovo bi možda mogao biti i presedan da se Vlada koja je raspuštena u sastavu HDZ-Most ponovno u tom istom (malo izmjenjenom) sastavu oformi?

“Pričekajmo rezultate izbora, svi su naši kandidati danonoćno u svojim izbornim jedinicama, pokušajmo građanima dati nadu da smo spremni rješavati njihove probleme.”

“Gužva vam je u VI. izbornoj jedinici, Vi ste na 6. mjestu, nositelj Goran Marić, a povratnik Prgomet je na 3. mjestu. Hoće vam biti žao ako ne uspijete ući u Sabor?

Nastavit ću svoj život, radit ću svoj posao, sigurni smo da ćemo u šestoj izbornoj jedinici imati šest saborskih zastupnika. U svakom slučaju, nastojat ću raditi i zalagati se za opće dobro.Što se tiče Prgometa, nije mi krivo. Bilo je situacija da njega nije bilo na listi, a ja sam bio treći. Svako mjesto je časno.”

Vi ćete ovu izbornu kampanju ovjekovječiti s filmskom produkcijom. Snimate dokumentarni film, što se sve bilježi?

“To je ideja kako napraviti jedan dokument vremena, koji će pokazati priču građanina, birača iz 6. izborne jedinice. Kao prvo, želja mi je da se 90 posto vremena posveti tim ljudima, koje mi zastupamo. Drugi razlog snimanja dokumentarca je potvrda i pormocija kreativnih industrija, na koje sve načine one mogu biti zanimljive društvu.”

Kampanja je uvijek isprepletena s neposrednim kontaktom s biračima, građanima, gdje možete imati realan uvid u njihove probleme. Prema ovome što ste dosad čuli, kako biste opisali, što ih najviše muči?

“Generalo, su to pitanja vezana za gospodarstvo, zaposlenje, medicinsku skrb, ali svaka priča je individualna i svakoj priči treba posvetiti vrijeme i trud.”

Najavili ste i mogućnost, postanete li zastupnik u Saboru, da ćete otvoriti specijalne zastupničke uredovne dane. Ima li saborski zastupnik, pored svih obveza, vremena za razgovor s građanima?

“Da, mislim da se to može organizirati na adekvatan način i uputiti ljude na pravo mjesto”.

Koliko smatrate da je “kulturna” bila dosad kampanja? Koliko se pažnje posvetilo kulturi i obrazovanju?

“Mogli ste čuti da obrazovanju i kulturi HDZ pridaje veliku pozornost, nastavlja se proces kurikularne reforme. Što se tiče kulture, to je za nas strateško pitanje, jer se odnosi na zaštitu kulturnog identiteta i njegovo djelovanje unutra EU-a. Moramo posvetiti kulturi dovoljno pažnje u kampanji.”

Mislite li da će HDZ, ako dobijete izbore, uspjeti zadovoljiti barem dio kulturne scene, budući da su iz puno razloga, u ovom kratkom mandatu bili nezadovoljni? Hoće li se za kulturu naći novca?

“Najveći pad budžeta se dogodio za mandata ministrice Zlatar Vilolić, tada se dotaknuulo dno. HDZ će osigurati novac za djelovaje kulture. Za vrijeme ovog mandata samo iz EU fondova osiguralo se oko 300 milijuna kuna za kulturu, a taj iznos do kraja godine mogao bi biti još 300 milijuna kuna. Mislim da je bilo potrebno više razgovarati, odrediti jasnije programe. Jasno je da se novcem za kulturu nikada neće moći financirati sve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.