'Špijun' je nevažan, Hrvate se želi prikazati kao loše momke

Vijesti 03. ruj 201610:36 > 10:39
N1

Bivši obavještajac Smiljan Reljić komentirao je za N1 uhićenje 57-godišnjeg Čede Čolovića, za kojeg u Srbiji tvrde da je hrvatski špijun.

Smiljan Reljić, čovjek koji dobro poznaje obavještajni sustav, našoj reporterki Tini Kosor Giljević u Drnišu je komentirao uhićenje 57-godišnjeg Čede Čolovića, koji je, prema neslužbenim informacijama, dvojni državljanin Srbije i Hrvatske.

Čolović je rođen u okolici Drniša, a gdje je, potvrdili su mještani, bio i prije dvadesetak dana.

Reljić kaže da Čolovića osobno ne poznaje, ali, s obzirom da je s drniškog područja gdje je i sam rođen i odrastao, poznato mu je da se radi o čovjeku koji je prije Domovinskog rata pripadao partijskim strukturama, kao i neki drugi članovi njegove obitelji.

“Tada je imao jednu od važnijih uloga. Tijekom Domovinskog rata bio je ranjavan kao vojnik Vojske krajine, a nakon toga je našao utočište u Srbiji i tamo je gradio karijeru”, kazao je Reljić.

Sumnja da informacije kojim eventualno raspolaže Čolović danas mogu biti bitne.

“S obzirom da smo dio Europske unije i NATO-a, i da su danas sigurnosna mjerila drugačija, mislim da je mala vjerojanost da se radi o lociranju nekoga tko je imao važne informacije. Mislim da je ovo traženje razloga za dnevno-politički obračun. Vućić ne voli ništa što je hrvatsko, sve što je s druge strane Drine. Ima svoje unutranje probleme i sada traži načina kako mobilizirati svoj narod. Ovo će na kraju biti tresla se brda, a, vjerujem, da će izaći neki mali miš.”

Da postoji zaista problem oko čovjeka koji je obavještajac, odnosno da nije riječ o obračunima u dnevno-političke svrhe, Reljić objašnjava da bi Srbija i Hrvatska to riješile drugim kanalima.

‘Ne vjerujem u velike špijunske igre’

“Ovdje to nikome nije bilo u interesu, već da se napravi senzacija i da se Hrvate prikaže kao loše momke. Za pretpostavljati je da Čolović nije mogao prodrijeti do najvećih državih tajni i prodati Hrvatima informacije”, zaključio je Reljić.

Navodi da nisu logične ni informacije koje su objavili mediji u Srbiji, da je uhićen tijekom bijega u Hrvatsku, jer je u Drnišu viđen prije dvadesetak dana, pa nije jasno zašto bi napuštao sigurno utočište.

Reljić je uvjeren da će se na državnoj razni razgovarati o ovom slučaju: “Ne vjerujem u velike špijunske igre i obračune. Vjerujem da se Hrvatska neće upuštati u to, da je naš sustav stabilan. Imamo milijun drugih tema od izbjeglica do terorizma, a Srbija nam je u tom kontekstu nebitna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.