HRT-ov Kovačić dobio uglavnom ocjene minus jedan!

Vijesti 05. ruj 201612:00 > 06. ruj 2016 14:05
N1

Ususret parlamentarnim izborima Platforma 112 i Hrvatsko novinarsko društvo organizirali su predizborno sučeljavanje, koje je u Novinarskom domu započelo u podne.

Sučeljavanju koje je vodila novinarka Đurđica Klancir prisustvovali su Jasen Mesić iz HDZ-a, Nedjeljko Marković iz MOST-a nezavisnih lista, Radimir Čačić iz Koalicije za Premijera, Ivan Pernar iz Živog Zida, Saša Milošević iz SDSS-a, te Igor Kolman iz Narodne koalicije.

Tijek dvosatne debate donosimo u nastavku.

13:53 Kandidati su upitani i o izjavi ministra vanjskih poslova koji je Velimira Bujanca nazvao prosvjetiteljem i enciklopedistom. To je izazvalo smijeh.

“Gospodin Bujanec ima vikendicu pokraj moje i nemamo problema, ali smo po pitanju politike iz različitih svemira”, kazao je. “Ja sam bio šokiran što je 70 tisuća ljudi gledalo tu emisiju”, kazao je Radimir Čačić.

13:41 Marković je kazao da se Most zalaže za povećanje financiranja neprofitnih medija te da mu je žao što je prethodna Vlada prekinula komunikaciju s njima.

“Ja ću biti vjerodostojan. Tri godine već godine govorim protiv toga”, kazao je Mesić dodajući da su u svijetu mediji postajali još profitabilnijim kada bi izvještavali o relevantnim temama. Pernar je nazvao Markovićevu izjavu licemjernom, jer je Most sudjelovao u vladi koja je ukinula financiranje neprofitnim medijima, a koji su ispunjavali javnu ulogu kvalitetnim izvještavanjem, izdvojivši među ostalima portal Lupiga.

Ocjenjivanje Kovačića

13:26 Kandidati su zamoljeni da ocijene rad HRT-a pod Sinišom Kovačić. Pernar je bez oklijevanja dao jedan, jer to “nije državna već stranačka televizija”. Milošević – minus jedan, Kolman je kazao 2 i to “zbog sitnih enklava profesionalizma” koje su se uspjele održati, “ali inače minus jedan”. Čačić se složio sa svima. Marković je kazao da se Most više puta, pa i na sjednicama Vlade, očitovao o HRT-u.

“Ja kao i prošli put neću ocjenjivati, ali molim malo više prostora na ovu temu”, kazao je Mesić i kazao da to nije primjereno, već treba voditi računa o tome kakvi su se Zakoni o HRT-u donosili.

“HTV je u vrijeme naše vlade, uz sve nedostatke izgledao kao BBC u usporedbi s ovim”, kazao je Kolman. Nakon što je Marković kazao da se Most zalaže za smanjenje pretplate, Kolman je rekao kako se pribojava da će se organizirati referendum o ukidanju pretplate i da ćemo ostati bez javnog servisa i svih dobrih sadržaja, koji su “taoci informativnog programa”. Pernar je kazao da se zalaže za to da se HRT financira direktno iz proračuna i naveo kako se zahvaljujući utjerivanju pretplate odvjetnik Marijan Hanžeković dodatno obogatio i izgradio vilu.

13:24 Milošević je podsjetio i da Hrvatska ima više veleposlanika nego bivša Jugoslavija i da bi se uštede, mimo rezova u javnoj upravi, mogle napraviti u obrani suzdržavanjem od kupovine skupocjenih letjelica, koje su pritom i islužene.

Bolje biti mlad i bogat

13:20 Na pitanje gdje njihove stranke planiraju rezati u javnoj upravi, Kolman je kazao da je prvo potrebno povećati njenu efikasnost, a zatim je treba “definirati kao proizvodni proces” te vidjeti koliko je za te “proizvode” – dozvole i druge dokumente – nužno vremena, novca i zaposlenih pa nakon toga donijeti odluku o racionalizaciji. Jedinice lokalne i područne samouprave te javna poduzeća su ta na kojima se treba provoditi racionalizacija, poručio je Marković te je ustvrdio da treba povećati efikasnost i nagrađivati one koji dobro rade posao, kako bi država dobro funkcionirala.

“Naravno da je bolje biti lijep, mlad i bogat, već ružan, star i siromašan”, kazao je na to Čačić.

13:18 Kandidati su upitani i o pripuštanju PR agencija u državna tijela, na što je Mesić kazao da nije potrebno zabraniti njihovo djelovanje, ali ga treba regulirati.

“Žena njegovog bivšeg predsjednika je vodila PR agenciju koja je bila poligon za pranje novca. Ne mogu vjerovat što on govori, kao da ne živi zadnjih 20 godina ovdje”, kazao je Pernar.

13:06 Kandidati su upitani o povećanju transparentnosti kada je riječ o kontaktima političara i poduzetnika. Marković je kazao da se Most zalaže za reguliranje lobiranja. Upitan je za Zdravka Marića, koji je u vladu Mosta i HDZ-a došao iz Agrokora.

“Bila bi katastrofa za hrvatsku politiku kada u politiku ne bi mogli doći uspješni menadžeri i poduzetnici”, kazao je. Čačić je Marića nazvao prvorazrednim čovjekom, a Kolman je kazao da je “možda bio najbolji ili jedini dobar” u Vladi te da mu je draže da zna, nego da ne zna otkud je on.

‘Marić prodavao firme preko telefona’

Pernar je pitao za koga je Marić bio dobar kada je prodavao firme preko telefona te podsjetio i da je bivši guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski, “koji je zavio Hrvatsku u crno” proglašen najboljim guvernerom na svijetu.

12:53 Kandidati su upitani da ocijene rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Pernar im je dao 3, Milošević 4 do 5, Kolman 4, Čačić 3 i pol, Marković 4, a Mesić je odbio odgovoriti – naveo je da može ocijeniti rad tog povjerenstva samo od slučaja do sučaja.

Pernar je, u raspravi o sukobu interesa, a nakon što je Marković naglasio važnost borbe protiv korupcije, ustvrdio kako je Most nakon prošlih izbora koalirao s “dva najnegativnija koruptivna tipa na hrvatskoj političkoj sceni – Karamarkom i Bandićem – pa su se poslije čudili, kao, mi nismo znali”.

Kandidati su ponovno kritizirali medije, kojima je u obranu stao tek Milošević, kazavši: “Da su nam političari u ovoj državi na razini na kojoj su novinari, gdje bi nam bio kraj.”

12:43 Ivan Pernar zamoljen je da komentira troškove kampanje pa je ustvrdio da je Ivan Vilibor Sinčić sa samo 20.000 kuna prikupio 300.000 glasova na predsjedničkim izborima.

“Nije sve u novcu, nešto je i u vjerodostojnosti, ali o njoj govore oni koji je imaju najmanje”, kazao je Pernar.

Kolman je kazao da nije ključno koliko je novca potrošeno u kampanji, već tuđeg novca potrošeno, u čemu je prednjačio Milan Bandić. Čačić to nije htio komentirati i ustvrdio da se to treba pitati zagrebačkog gradonačelnika. Svi su se složili da se transparentnost financiranja povećava. Kolman je također opravdavao bivšeg ministra Antu Kotromanovića koji je primio donaciju u obliku leta privatnom letjelicom.

“Helikopter za petero šestero može biti jeftiniji od avionskih karata”, kazao je.

‘Žena je centar’

12:40 Milošević je upitan o pravima manjina, odnosno poboljšava li se ili pogoršava njihov položaj te je ustvrdio da se govor mržnje nakon ulaska Hrvatske u EU preselio s margina u mainstream. Nije lako odgovoriti tko je odgovoran za to, dodao je, urušavanje fondova za obnovu kuća povratnicima i događa se od vladavine SDP-a, dok desnici pripisuje strankama i vladi desnice.

“To je jedan joint venture”, zaključuje.

12:38 Kolman je kritizirao floskulu da će se o svjetonazorskim pitanjima raspravljati nakon rješavanja gospodarskih problema, pri čemu je prozvao Most.

“Nama je žena centar”, kazao je Mesić te izazvao smijeh u dvorani, “zaista ćemo poraditi u budućnosti da ima više žena na listama”. Naveo je i da je predsjednica došla iz HDZ-a.

12:34 Moderatorica je primijetila da na sučeljavanju nema žena. Kolman je kazao da su muškarci gotovo podzastupljeni kada je u pitanju HNS. Pernar je kazao da Živom zidu nije bitno radi li se o ministru ili ministrici, ako su odluke dobre te ustvrdio da su, primjerice, u Čačićevom mandatu u ministarstvu poskupjeli i voda i plin i struja.

“Ne lagati! Naravno da ste lagali, voda nema veze sa mnom! Poskupio je plin”, kazao je Čačić, a naveo je i da siromašni nisu pogođeni tim odlukama.

12:32 Marković je odgovorio na pitanje o povezanosti Mosta s Crkvom i nagađanjima da će nakon izbora koalirati s onima koje odobri Crkva.

“To dolazi iz kuhinje naših političkih protivnika… koji žele prikazati da je povezanost s Crkvom naš najveći krimen, a ne stvari koje smo pokrenuli”, kazao je. Čačić je replicirao podatkom iz istraživanja javnog mnijenja, odnosno stavova simpatizera stranaka.

“Na pitanje gdje si po pitanju pravu žene na izbor, kada je riječ o pobačaju, MOST je odgovarao – pretežno protiv”, kazao je Čačić. Isto je i sa Živim zidom, istaknuo je.

Karamarko je imao momente na kojima je inzistirao

12:26 Mesić je komentirao razliku između HDZ-a pod Plenkovićem i Karamarkom. Ustvrdio je da obojica imaju svoj stil, ali nije se složio da je Karamarko griješio, već je kazao da je “imao svoje momente na kojima je inzistirao”. Za repliku se javio Pernar, koji je HDZ optužio za veliko socijalno raslojavanje društva.

“Vidjeli smo samo zlo koje je hrvatski narod pretrpio zbog HDZ-a… To je prestrašno, kao da čovjek spavao na ušima 20 godina”,

Mesić se oštro usprotivio, kazavši da je pogrešno “da se zbog grešaka pojedinaca” etiketiraju cijele stranke i pokreti”. Pernar je kazao da HDZ obmanjuje javnost kada je riječ o promjenama u toj stranci.

12:20 I Kolman i Mesić opovrgnuli su da će doći do velike koalicije, a Kolman je kazao i da se ne može reći da su SDP i HDZ isti. Marković je ustvrdilo da se ta “koalicija” ostvarila prilikom glasanja o sucima Ustavnog suda.

12:20 “Lekar”, “Grmoliki”, “majka koja je krala po dućanima” – uvrede su koje su se mogle čuti iz redova Narodne koalicije, koje je komentirao Kolman. Kazao je da to nije njegov osobni stil, iako mu se i osobno znalo “zalomiti” da ima oštru retoriku.

“Mi ne tražimo najuglađenijeg diplomata sa Zrinjevca, već premijera”, kazao je, pohvalivši Milanovića nakon toga.

12:17 Svi su kandidati uvodno kazali da su zadovoljni tijekom kampanje, ali su kritizirali medije. Najdalje je otišao Marković iz Mosta koji je kazao da su mediji “odradili jako loš posao”, jer “otvoreno navijački provode kampanju za dvije najveće stranke”. Izrazio je žaljenje što novinarska udruženja nisu reagirala na takav “huškački propagandni materijal”.

12:09 Marina Škrabalo iz GONG-a kazala je da je Hrvatska u vrijeme protekle vlasti iskočila iz kolosijeka liberalne demokracije te da je važno da Hrvatska bude otvoreno i pravedno društvo, a ne društvo nejednakosti, militarizirano i klerikalizirano. Saša Leković iz HND-a kazao je da očekuje da se ponovno vrate redovne press konferencije Vlade i ministarstava te da su državne institucije otvorene te da postupaju prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Most nije odgovorio na upitnik Platforme 112

Platforma je nedavno uputila političkim opcijama koje su bile zastupljene u Hrvatskom saboru, a koje se pojedinačno ili putem koalicija natječu na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu, upitnike o njihovoj podršci pojedinim zahtjevima. Odgovori prikupljeni ovim putem poslužit će kao polazišta za izborno sučeljavanje.

Do 2. rujna, o predizbornim zahtjevima Platforme 112 očitovalo se 8 stranaka odnosno izbornih lista: Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti (Koalicija za premijera), Blok umirovljenici zajedno (Koalicija za premijera), Hrvatska narodna stranka (Narodna koalicija), Laburisti – stranka rada, Narodna stranka-Reformisti, Socijaldemokratska partija Hrvatske (Narodna koalicija), Samostalna demokratska srpska stranka te Živi zid (koalicija Jedina opcija).

Unatoč opetovanim molbama, Most nezavisnih lista nije poslao svoje odgovore, kao ni koalicija „Nema prodaje“. Hrvatska demokratska zajednica poslala je djelomične odgovore s opisnim pojašnjenjima, no bez eksplicitnih očitovanja o razini podrške svakom pojedinačnom zahtjevu. Stoga odgovori HDZ-a nisu mogli biti usporedno obrađeni s odgovorima drugih opcija, već će se koristiti u pripremi izbornog sučeljavanja Platforme 112 i HND-a te u postizbornom dijalogu s budućim zastupnicima HDZ-a.

U nastavku možete vidjeti tabelu s odgovorima stranaka koje su se odazvale upitniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.