"Most je protiv pobačaja, ali boji se to reći prije izbora"

Vijesti 08. ruj 201622:21 > 22:23
N1

U četvrtak su na predizbornom sučeljavanju na HRT-u sudjelovali Ivana Maletić iz HDZ-a, Krešo Beljak iz Narodne koalicije, Miroslav Šimić iz Mosta, Ljubo Jurčić iz stranke Milan Bandić 365, Dragan Vulin iz HDSSB-a, Boris Miletić iz IDS-a, te Dominik Vuletić iz Živog zida.

Glavne su teme bile unutarnja i vanjska politika te gospodarstvo.

Po pitanju svjetonazora, Beljak je rekao da je vrlo jasno da je Most opcija koja je protiv pobačaja, samo nemaju hrabrosti to reći uoči izbora. “Pobačaj je jako dobro reguliran postojećim zakonima. Ne bi se trebali vraćati u srednji vijek. Trebamo educirati mlade, zato treba nastavak reforme školstva”, kazao je Beljak. “Zar nije Petrov bio član Hrasta?”, upitao je Vuletić.

Kad su u pitanju istospolne zajednice, Vulin smatra da im treba omogućiti sva prava osim usvajanja djece.

Dotaknuvši se teme dijaspore, Maletić kaže da je ona naše najveće bogatstvo te da treba omogućiti veće sudjelovanje dijaspore u društvenom životu Hrvatske. “Onaj tko plaća poreze u RH taj terba glasovati i odlučivati tko će biti premijer. Naša dijaspora nije dobro upućena što se događa u Hrvatskoj. Misle da smo do 1990. živjeli u mraku. Ne znaju da smo mi preživjeli”, rekao je Beljak.

Miletić iz IDS-a također se smatra da izbor zastupnika treba omogućiti onima koji žive i rade u Hrvatskoj, te njoj plaćaju poreze. “Hrvatska ima dobro rješenje i ne treba ništa mijenjati što se tiče zastupnika iz dijaspore, ali se zalažem za promjenu izbornog sustava. Most podržava tri preferencijalna glasa”, rekao je Šimić.

“Oni kojima je najviše stalo do dijaspore najviše su doprinijeli da se dijaspora poveća. Ljudi u Novom Zagrebu su u različitim izbornim jedinicima. Izborni sustav je skrojen tako da odgovara dvjema najvećim strankama”, rekao je Vuletić.

Na temu migranata, Maletić je rekla da njezina politička opcija nije za vojsku i žicu na granici. Vulin smatra da treba postojati humano rješenje za izbjeglice, ali ne smije se ugroziti sigurnost naših ljudi, što je mišljenje i većine sudionika sučeljavanja.

Na temu odnosa sa Srbijom, Beljak je rekao da budućnost neće biti dobra, ako susjedne zemlje ne počnu surađivati. “Hrvatska vlada se mora postaviti vrlo čvrsto, i osuditi zločine koji su počinjeni na našem teritoriju. Ne trebaju nam Srbija i BiH raditi reda na našem teritoriju”, smatra Miroslav Šimić.

Po pitanju gospodarstva, Maletić smatra da se mora uspostaviti kriterij izvrsnosti i poticati lokalne jedinice i gradove da sufinanciraju projekte, a one koji to ne mogu – pomagati iz nacionalnoga proračuna. “Tamo gdje je na vlasti HSS, SDP, HNS, to su najrazvijenija mjesta, a tamo gdje je HDZ i Most oni su na lošijoj poziciji”, kazao je Beljak.

Kad se govori o proizvodnji, Jurčić smatra da se u Hrvatskoj isplati proizvoditi, ali ne velike količine.

Što se tiče zdravstva, HDZ-ovka Maletić smatra da je to jedno od rijetkih područja gdje nismo na dnu. Šimić nije za privatizaciju zdravstva i smatra da svi trebaju imati pravo na jednaku zdravstvenu uslugu. “Isti oni koji su nam doveli premijera iz Kanade na tiha vrata, pokušavaju dovesti kanadski model u Hrvatsku na mala vrata”, rekao je Vuletić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.