Slavni sportaši brane Blanku: Imamo pravo govoriti o vjeri!

Vijesti 16. ruj 201613:49 > 13:58
REUTERS/Dominic Ebenbichler

Veliki broj uglednih hrvatskih sportaša stao je u obranu slavne visašice i dvostruke osvajačice olimpijskih medalja Blanke Vlašić. Potpisali su peticiju kako bi iskazali potporu njoj i obranili njezino pravo na slobodu govora.

Razlog za to je veliki broj kritika koje su se mogle čuti u domaćem medijskom prostoru na račun njezinog poimanja vjere i Boga.

“Zadnjih smo dana svjedoci nevjerojatne hajke na Blanku, kako u dijelu medija i nekih kolumnista, tako u još većem dijelu mrziteljskih komentara uglavnom nepotpisanih pojedinaca. Hrvatsko društvo je očito duboko podijeljeno i to ne samo u vrhovima politike, nego i u svakoj pori društvene zajednice.”

Ispod potpisani sportaši zalažu se za prava svakog pojedinca da može “javno govoriti o svojoj vjeri a da pritom ne bude izvrgnut ruglu, poruzi, mrziteljskoj kvazi kritici ili bilo kojem obliku omalovažavanja.”

Bez obzira je li javna osoba katolik, musliman, židov, pravoslavac ili pripadnik bilo koje druge vjere mora imati pravo javno izreći svoje uvjerenje i svoj stav. Blankino je pravo da govori o svojim sportskim uspjesima, ali i o svojoj vjeri. Blankino je pravo da očekuje da se sankcionira svakoga tko joj to pravo oduzme, piše Slobodna Dalmacija.

“Jednako nas brinu komentari na društvenim mrežama anonimnih mrzitelja, kao i maliciozni komentari nekih kolumnista, koji svoju isključivost, netrpeljivost i aroganciju pakiraju u celofan navodne demokracije i slobode govora. Paradoksalno , upravo Ti i takvi smatraju da je njihovo pravo kritike superiornije Blankinom pravu svjedočenja vjere. A nije, i ne smije biti tako.”

“Blanka je ovaj put progovorila o svojoj vjeri. Iskreno i otvoreno. Nije željela nikoga uvrijediti, niti ikoga uniziti. Govorila je spontano iz svojeg srca. Treba li ju zato omalovažiti? Treba li ju predstaviti čudakinjom? Treba li joj oduzeti pravo da govori”, pitaju se potpisnici priopćenja.

Ističu kako se nadaju se da će hrvatska javnost stati uz Blanku Vašić, i bilo kojeg drugog hrvatskog sportaša koji će željeti javno govoriti o bilo čemu, pa i o svojoj vjeri.

1. Franjo Arapaović
2. Teo Čizmić
3. Dubravko Šimenc
4. Slavko Goluža
5. Stijepan Božić
6. Vedran Đipalo
7. Dražen Anzulović
8. Marija Anzulović
9. Josip Sesar
10. Renata Šašak
11. Slaven Rimac
12. NIkša Prkačin
13. Luka Zorić
14. Klaudija Bubalo
15. Tomislav Paškvalin
16. Jelena Kostanić Tošić
17. Zoran Primorac
18. Ivana Brkljačić
19. Tamara Boroš
20. Oliver Martinov
21. Matej Mamić
22. Sandra Bošnjak
23. Martina Zubčić
24. Mile Smodlaka
25. Ninoslav Saraga
26. Ivan Grgat
27. Tino Vegar
28. Goran Ivanišević
29. Ivan Buva
30. Marko Popović
31. Vladimir Miholjević
32. Danira Bilić Nakić
33. Žan Tabak
34. Davor Pejčinović
35. Nika Fleiss
36. Damir Škaro
37. Veljko Mršić
38. Božidar Jović
39. Nikica Ljubek
40. Matija Lukina
41. Zdravko Miljak
42. Igor Bišćan
43. Jurica Golemac
44. Damir Markota
45. Nikša Kale Kina
46. Roko Tošić
47. Marko Arapović
48. Miro Bilan
49. Luka Babić
50. Petar Metličić
51. Šime Fantela
52. Alen Trepalovac
53. Dragan Jurilj