'Dekan će ionako po sili zakona u mirovinu, treba se povući'

Vijesti 19. ruj 201613:25 > 13:26
N1

Profesorica Branka Galić gostovala je u programu N1 televizije te govorila o stanju na Filozofskom fakultetu.

Izjavila je kako ne zna zbog čega je dekan angažirao zaštitare, kojima su tijekom dana pristupili studenti, u sklopu inicijative “sokolidarnost” članova Fakultetskog vijeća, odnosno studenata i profesora.

“Doživljamo kao predstavnike radnika, koji nipošto nisu krivi za ovu situaciju”, kazala je Branka Galić našoj reporterki Mireli Bačić. Problem je nastao, pojašnjava, zbog pokretanja postupka razrješenja dekana Vlatka Previšića.

“Cijeli postupak razrješenja je bio sasvim transparentan i legitiman. Predstavnike Studentskog zbora su potvrdili i rektor i dekan i ne možemo ovo što se događa tumačiti kao racionalne i logične metode. Na fakultetu je dosta neugodna situacija”, kazala je Galić.

Da je značajan dio studenata i profesora apsolutno nezadovoljan dekanom, potvrđuje ono što se događalo na prethodnim sjednicama Fakultetskog vijeća.

“U lipnju je Vijeće izglasalo velikom većinom članova da ne prihvaćamo ugovor s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, a na istoj sjednici je pokrenut postupak za razrješenje dekana. U srpnju smo trebali dovršiti taj postupak, budući da je natpolovična većina Vijeća, legitimnih predstavnika Fakulteta, bila za razrješenje, no on je, kad je došlo do te točke, prekinuo sjednicu i otišao, iako smo imali kvorum i sve elemente prema statutu. Donijeli smo odluku da se postupak razrješenja nastavlja u rujnu i tražili sazivanje izvanredne sjednice na koju dekan nije reagirao, pa smo to ostavili za redovnu sjednicu. No, u međuvremenu je dekan tako odreagirao, kako je Senat odlučio”, kazala je profesorica Galić.

Kaže da ni sama ne zna kako će se ova situacija razviti i završiti, ali naglašava kako ne vidi “nikakve greške ili krive postupke Vijeća”.

“Mislim da će se utvrditi da će proces razrješenja je bio legitiman i to će pokazati naknadne pravne analize”, kazala je Galić.

“Bilo bi korektno i demokratski da se on sam povuče nakon ovakvih radikalnih i nedemokratskih, nekorektnih postupaka. Osim toga, on je već navšio 70 godina i nakon ove akademske godine bi mu mandat trebao po sili zakona završiti zbog mirovine”, kazala je dodajući da nije sigurna hoće li se to doista i dogoditi.

Kako je tekla akcija “sokolidarnosti” danas na Fakultetu pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.