'Dekanova poslanica puna je nesuvislosti, obmana i žuči'

Vijesti 20. ruj 201613:08 > 13:19
Marko Lukunic/Vecernji list/Pixsell

"Umjesto da se osobno suoči s fakultetom kojim bi trebao upravljati – s njegovim studentima i radnicima - dekan Previšić je ponovno izašao u javnost s poslanicom u obliku 'demantija'", stoji u reakciji Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić objavio je u utorak na službenim stranicama Fakulteta dokument pod nazivom “Demanti dekana Filozofskog fakulteta”. Dekan tvrdi da su zaštitari normalni kada se pojavi mogućnost “medijskog linča”, te da je Plenum studenata zapravo “političko tijelo”. Dekan je sebe prikazao kao “žrtvom medijske kampanje” samo zato jer želi spriječiti studentski bunt.

Plenum Filozofskog fakulteta smatra da je dekanova “poslanica” puna “nesuvislosti, obmana i žuči” koja je “vjerojatno proizašla iz očajničkog pokušaja da se sačuva vlastita fotelja”.

Podsjetimo, posljednji događaji samo su nastavak sukoba studenata i dijela profesora Filozofskog fakulteta oko sporazuma o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta. Na studentskom plenumu tada je većina prisutnih glasala protiv sporazuma, a uslijedila je nakon toga blokada dekanovog ureda i sukobi dekana s članovima Vijeća koji su mu se usprotivili. Fakultetsko vijeće bilo je za smjenu dekana Previšića, no rektor Boras raspustio je Studentski zbor.

Studenti pozivaju dekana da se pojavi na Plenumu najavljen za srijedu, 21. rujna, u 20 sati.

“Usudite se i izađite pred studente i profesore u srijedu. Kad-tad ćete morati odgovoriti na mnoga pitanja, kao i Vaš mecena rektor Boras”, stoji na kraju reagiranja Plenuma.

Intervju s redovnim profesorom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Deanom Dudom, koji je komentirao posljednje događaje na fakultetu možete naći NA OVOM LINKU.