Beljak: Dajemo potpise za Plenkovićevu vladu

Vijesti 20. ruj 201618:26 > 18:30
N1

Predsjednik HSS-a poručio je novinarima da neće prekidati sjednicu predsjedništva HSS-a zbog ranijih izjava Marijane Petir, koja je uz nekolicinu kolega zatražila njegovo izbacivanje iz te stranke. No, dao je izjavu za N1 nakon sjednice predsjedništva.

Kako komentirate Marijanu Petir koja traži vaše isključenje?

“Nemam reakcije na to. To je potez očajnika, ja sam joj savjetovao da ne izlazi u medije, već da piše žalbu, jer ono što je napravila je u principu protivno statutu i na njoj je da se žali. O tome (danas) nismo raspravljali”

O čemu jeste raspravljali danas?

“Donesena je odluka da ćemo ići na izbornu skupštinu 22. listopada i da se u četvrtak otvara kandidacijski postupak i da nakon toga sve ide po statutarnoj proceduri. Druga odluka je da zastupnici HSS-a u ovom trenutku daju potpise potpore g. Plenkoviću za mandatara buduće vlade, odnosno premijera RH. Nakon toga dajemo im rok od 100 dana, u kojima ćemo ih pustiti na miru, a nakon toga ćemo biti opozicija. Ne ulazimo u vladu, ali u interesu RH dajemo g. Plenkoviću podršku potpisima”.

Koji su argumenti za to?

“Izborni razultati. Volja građana je takva da HDZ nema dovoljnu, ali ima najveću potporu. Kako bismo izbjegli sve komplikacije, jednoglasno smo odlučili na predsjedništvu dati mu podršku, ne tražeći ništa za sebe. To nas također stavlja izvan konteksta nekakvog foteljaštva i trgovačke stranke.”

Sto dana je mnogo, što očekujete od njih? Preko čega nećete prijeći?

“G. Plenković je relativno nova osoba u hrvatskoj politici i svatko tko preuzme Vladu treba dati 100 dana prednosti i mira da sastavi vladu i popuni funkcije koje mora popuniti. Sve odluke koje budu bile u dobrobiti RH i konsolidaciji Hrvatske podržat ćemo, za razliku od odluka koje mogu ići npr. na štetu lokalne samouprave”.

Petir kaže da je HSS jako podijeljena stranka. Što planirate poduzeti da se zbog toga ne načini šteta stranci?

“HSS je podijeljena stranka zadnjih 15 godina. Ovog trena krećemo u izgradnju novog HSS-a, i u tome smo jedinstveni svi članovi predsjedništva i koji su radili za vrijeme prošle kampanje. Tu nikakvog razlaza nema, a oni koji su radili za druge stranke za to moraju odgovarati.”

Petir vas proziva i zato što ste suspendirali članove koji nisu bili niti osobito aktivni u kampanji, već samo članovi.

“Svatko tko je suspendiran ima pravo žalbe, nisam nikoga izbacio. Ja to ne mogu napraviti po statutu HSS-a, o tome odlučuje predsjedništvo HSS-a”.

Po kojim ste ih kriterijima suspendirali?

“Kriterije je potvrdio Nadzorni odbor HSS-a. Danas sam dobio papir od tog nezavisnog tijela u kojemu sjede stari HSS-ovci, da su odluke o suspenzijama donesene sukladno statutu HSS-a i odlukama Glavnog odbora 2. kolovoza. Odluka je bila da nakon izbora suspendiramo sve koji su opstruirali izbore”.

Petir: Beljak ne zna što radi i govori

Na Beljakovu odluku da HSS potpisima podrži Plenkovićevu vladu reagirala je i Marijana Petir koja je gostovala na RTL-u.

”Beljak ne zna što radi i što govori. Ovo je napravio da sačuva svoju fotelju. Ako gospodin Beljak misli da će ga ovo sačuvati od analize stranačkih i državnih tijela, vara se”, poručila je Petir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.