'Dekan samo komplicira situaciju, imamo se pravo okupiti'

Vijesti 21. ruj 201609:19 > 09:21
N1

'Rat' dekana Filozofskog fakulteta i studenata se nastavlja. Dekan Vlatko Previšić studente optužuje za politikanstvo, a policiji je prijavio da je primio prijetnje smrću. Studenti i dalje traže njegovu ostavku i večeras organiziraju Plenum. O tome smo u Novom radnu razgovarali s Irinom Masnikosom, studenticom na Filozofskom fakultetu.

Kakvo je sada stanje na Filozofskom fakultetu, jesu li odnosi između dekana i studenata otišli toliko daleko da nema povratka?

“Čini mi se da doista više nema povratka, pogotovo od trenutka kad je suspendiran Studentski zbor. Ono što je novo, sazvana je za četvrtak sjednica Fakultetskog vijeća na koju studenti nisu dobili poziv. Postavlja se pitanje kako ona može biti legalna i legitimna.”

Danas se u 20 sati odvija Plenum fakulteta. Dekan Previšić jučer je demantirao navode studenata.

“Dekan se nekako slabo pojavljuje u medijima, mislim da je u demantiju pokušao diskreditirati studentsko djelovanje jer mu ono trenutno ne ide na ruku, a i dalje nije objasnio zašto su zaštitari i dalje na fakultetu.”

Previšić je u utorak podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatog počinitelja nakon što je s jedne od piratskih internetskih adresa na njegovu adresu elektronske pošte došla poruka koju smatra izravnom prijetnjom smrću.

“Studenti i profesori nikada nisu djelovali na taj način niti u ovom trenutku tako djeluju. Važno je istaknuti da se svaki poziv na nasilje mora osuditi, a ovaj slučaj se čini kao jeftina provokacija da se diskreditira djelovanje studenata i profesora. Nitko kome je u interesu da se održi Plenum ne bi izašao s ovakvim prijetnjama.”

Što se očekuje na Plenumu? Postoji li šansa da se spriječi njegovo održavanje?

“Nema razloga da se spriječi održavanje, to je javna institucija. Imamo se pravo okupiti, raspravljati o stanju na Fakultetu i donijeti neke odluke.”

Kakav se rezultat očekuje?

“Najbitnija stvar kod Plenuma je da nitko ne može prejudicirati njegove odluke. Sve one su rezultat rasprave. Možemo pozvati sve svoje kolegice i kolege i zainteresirane građane da dođu i da raspravljaju.”

Hoćete li inzistirati na odlasku dekana?

“Formalne odluke još uvijek nema, međutim itekako se pojavljaju poruke studenata i profesora kojima se traži ostavka dekana. Dekan samo čini nove poteze kojima komplicira situaciju na Fakultetu. Mislim da je teško očekivati da Plenum odluči da su potezi dekana u redu.”

Podsjetimo, do sukoba između studenata i dekana Previšića došlo je nakon što je senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Damira Borasa jednoglasno suspendirao Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Senat je tako odlučio nakon što je dekan Vlatko Previšić prijavio Studentski zbor Upravnom odboru Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Na Filozofskom su se prošli tjedan pojavili i privatni zaštitari, koji su dobili prostoriju odmah na ulazu u fakultet. Studenti tvrde da se oni nalaze tu kako bi zaštitili dekana Previšića, a mnogi se pitaju i tko ih financira. Potaknuti tim događajima studenti su organizirali plenum pod nazivom “Jedan svijet, jedna borba” koji se od 20 sati održava u prostorijama fakulteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.