Plenum odlučio: Ako dekan ne ode do 3.10., slijedi blokada

Vijesti 21. ruj 201617:14 > 21:34
Jurica Galoic/PIXSELL

Plenum Filozofskog fakulteta održao se ispred zgrade fakulteta, jer su u 18 sati zaključana njegova vrata, a zaštitari nikoga nisu pustili unutra. Ponovno je zatražena ostavka dekana Vlatka Previšića, a očekuju je do 3. listopada. U protivnom slijedi blokada fakulteta.

‘Rat’ dekana Filozofskog fakulteta i studenata nastavlja se.. Dekan Vlatko Previšić studente optužuje za politikanstvo, a policiji je prijavio da je primio prijetnje smrću. Studenti i dalje traže njegovu ostavku. Na plenumu je odlučen rok i to 3. listopada, kad očekuju da će se dekan povući. Ukoliko to ne učini, slijedi blokada fakulteta, poručili su studenti. Uz ostavku dekana, na plenumu je zatražena i ostavka rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa.

TIJEK DOGAĐAJA PRATILI SMO IZ MINUTE U MINUTU NA NAŠEM PORTALU:

21:25 Današnji je plenum završio, a novi je zakazan za 3. listopada, kad je i rok ostavki Previšića i Borasa.

21:15 Odluka Plenuma jest da dekan Previšić do 3. listopada sam da ostavku ili da ga rektor Boras razriješi, u protivnom slijedi blokada fakulteta.Osim toga, plenum je usvojio i prijedlog o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa.

21:00 Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je da će studenti opstruirati sjednicu Vijeća koja je zakazana za sutra u 11 sati. Studenti će doći u velikom broju. Na toj sjednici inače ovaj put, iako to nije običaj, nisu dobrodošli predstavnici studenata, zbog čega oni sumnjaju da se želi netransparentno donositi odluke koje će im ići na štetu.

20:40

20:35 Prijedlog studenata da oni dekanu blokiraju sve ulaze dok ne pristane na racionalan razgovor je dočekan pljeskom.

20:15 Prve točke Plenuma su zahtjev da dekan Previšić odstupi, te poziv “rektoru Borasu da obavlja svoju dužnost”.

20:00 Moderatori plenuma Filozofskog fakulteta upozorili su nazočne, osim ranijeg upozorenja o tome da ne budu nasilni, i da ne pružaju otpor policiji ako dođe. ‘Sjednite i pustite da vas odnesu’, kazali su organizatori.

Plenum su podržale stranke Pametno i Živi zid.

19:55 Građani u automobilima trubama podržavaju studentte Filozofskog fakulteta.

19:45 Počinje Plenum. Studenti će ga održati ispred fakulteta. Najprije su svi zamoljeni da ne bude nasilja i uvreda. Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u srijedu je, uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet – zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, obzirom da je ‘riječ o političkom skupu’.

N1

“Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama”, priopćio je Previšić.

Plenum koji traži razrješenje Previšića s dužnosti dekana trebao se održati u 20 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta pod nazivom “Jedan svijet, jedna borba”, a na njemu se treba raspravljati o Previšićevoj odluci da raspusti Studentski zbor.

19:45 Studenti su plahtom na kojoj piše “Što je previše, Previšić je” pokrili zaključana vrata, tj. glavni ulaz fakulteta u koji ne mogu od 18 sati.

19:35 Studenata je pred zgradom fakulteta sve više, a pridružuju im se i građani. ‘Uz vas smo, djeco’, govori jedna Zagrepčanka okupljenim studentima.

19:30 Prodekanica Branka Galić pridružila se studentima, osuđuje čin kojim je dekan okupirao fakultet i time ga privatizirao. Za N1 je rekla da se čudi zašto rektorat i Sveučilište u Zagrebu tjedan dana nisu reagirali na zaštitare na fakultetu, kao insituciji, jer se ne radi o privatnom vlasništvu.

19:07 Upravo je objavljeno da će se Plenum održati u 20 sati ispred zgrade Fakulteta.

19:05 Studenti su ostavili poruku na vratima Filozofskog: “Previšić i Boras protiv studenata – raspušten Studentski zbor! PLENUM USKORO”, stoji na njoj. Raste i zanimanje medija za događaj, pa tako pristižu novinarske ekipe i drugih televizija.

N1 / Mirela Bačić

19:00 Zaštitari studente koji su ostali u zgradi upućuju na stražnji ulaz jer su se, kako su im rekli ‘zaglavila vrata na glavnom ulazu’

18:50 Prema sadašnjim informacijama, Plenum će biti održan na parkingu ispred zgrade zaključanog Fakulteta. U ovom trenutku zaštitari puštaju van studente koji su ostali u zgradi, ali na stražnji ulaz, ne na glavni.

18:35 Razgovarali smo i s Robertom Faberom, stručnim suradnikom FFZG-a, koji kaže da se samo može izaći na sporedni izlaz.

“Deklan od fakulteta radi svoju privatnu tvrđavu, ne znamo od kuda mu to pravo, i nismo dobili informaciju od zaštitara po čijem nalogu su to napravili. Navjerojatnije od dekana. Dio profesora je unutra jer rade, upitno je što je s ispitima i rokovima koji su zakazani u to vrijeme. Dekan očito ne misli na studente, da misli na njih ne bi se ovako ponašao nakon što već godinu dana studenti traže da se makne. On Filozofski fakultet shvaća kao svoje privatno vlasništvo”, kazao je Faber za N1. “Dekan očito želi nešto nametnuti, neke odluke, vidjet ćemo kako će se odigrati”, kazao nam je pak o Vijeću koje bi se trebalo održati sutra, a na kojem nije dozvoljeno prisustvo studentskih predstavnika, kao inače.

N1

18:30 Dio profesora i studenata ostali u zgradi Fakulteta, dok drugi dio studenata planira održati Plenum na alternativnoj lokaciji, javlja naša reporterka Mirela Bačić.

18:00 Glavni ulaz u Filozofski fakultet je zaključan, zaštitari nikoga ne puštaju unutra.

17:00 Knjižnica Filozofskog fakulteta u srijedu iznimno radi do 17 sati, i otvara tek u 15 sati u četvrtak, četiri sata nakon početka sjednice Fakultetskog vijeća.

Studenti se pribojavaju da se radi o pokušaju da se blokira dio zgrade u kojem se nalazi dvorana D7, gdje bi se večeras trebao održati plenum, međutim informacije iz dekanata ponovno ne dolaze ni do njih, niti do zaposlenika fakulteta.

Hrvoje Tutek, asistent na Odsjeku za anglistiku, kazao nam je da je svjedočio neuspješnom pokušaju studenata da uđu u knjižnicu. Pokušao je saznati zašto je zatvorena.

“Ljudi su potjerani iz knjižnice. Zaštitari na ulazu su mi rekli da ćemo uskoro dobiti više informacija o tome. Pokušao sam provjeriti glasine da bi se mogao ograničiti ulaz na Fakultet sat vremena prije plenuma, međutim, u dekanatu nije bilo nikoga osim čistačice i jednog zaštitara koji su ostali iza zaključanih vrata. Dekan je napustio fakultet oko 16 sati”, kaže. 

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu naveo je na svom profilu da oštro osuđuje govor mržnje te bilo kakav oblik nasilja, kao i pozivanje na njega.

“Stoga vas, u želji da se i današnji plenum održi u uobičajenoj konstruktivnoj i nenasilnoj atmosferi, pozivamo da večeras mirno sudjelujete u okupljanju na Filozofskom fakultetu. Ne reagirajte na provokacije, nego se obratite našim redarima koji će biti raspoređeni na prostoru okupljanja”, naveli su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.