Trijumf studenata: Prekinuta sjednica Vijeća na Filozofskom

Vijesti 22. ruj 201608:33 > 12:10
N1

Profesori članovi Fakultetskog vijeća koji su pokrenuli proceduru razrješenja dekana odbili su sudjelovati u sjednici bez studenata. Srušen je kvorum, a u auli pred više od stotinu studenata pročitana je izjava profesora, uz gromoglasan pljesak.

TIJEK DOGAĐAJA PRATILI SMO NA NAŠEM PORTALU:

11:38 U izjavi se navodi da je na sjednici inicijativa nastavnika i članova vijeća upozorila da se upravo “ispisuju najtamnije stranice u povijesti fakulteta”.

Zatražili su da se uklone zaštitari, kojima je, budući, da nereda nema, pa je jedini cilj njihovog dovođenja “zatrašivanje studenata i nastavnika”, priopćio je javnosti profesor Nenad Ivić.

“Odluka Senata se temelji temeljem neobvezujućeg mišljenje Ministarstva znanosti, a ne inspekcijskog nadzora”, navedeno je također. Ukoliko se sruši SZ, otvara se prostor za potpuni pravni nered.

Naveli su i da je potpuno neprihvatljiva situacija da se donose odluke bez članova Vijeća, koji su isključeni.

“Odluke krnjeg vijeća nemaju legalnost”. Poručeno je i da ova situacija iziskuje i stegovnu odgovornost dekana, koji narušava ugled Fakulteta. Pokretanje njegove smjene je legalno, a regularni rad Vijeća i povratak studenata u Vijeće je pretpostavka za ispunjenje tog zahtjeva, kao i normalan rad.

“Dekan Previšić nam je samo rekao da mi ne želimo raspravljati. I to je to”, kazao je o sjednici profesor Ivić. Poručio je dekanu da ga može biti stid, ali i da ne treba zaboraviti na ulogu rektora Borasa, koji je iznad dekana po zakonu. Profesori očekuju rektorove daljnje korake.

Izvjavu u cijelosti možete pročitati OVDJE.

11:33 Prekinuta je sjednica “neregularnog Vijeća” zbog nasilnog izbacivanja studenata. Ovu su odluku svojih profesora studenti dočekali ovacijama.

11:18 Pred Filozofski je došla policija, iako je mirno. Pred fakultetom su dva policijska automobila. Plenum na Facebook stranicama navodi da su članovi Vijeća pozvali policiju zbog zabrane kretanja prostorom fakulteta. Dekan Previšić još nije viđen u ustanovi.

11:05 Sjednica je trebala započeti u 11 sati, ali pretpostvlja se da nije, jer zaštitari navode da se “nešto događa u podne”. Na sjednici od 89 članova Vijeća neće biti 13 iz redova studenata, a nisu došli ni svi profesori pa se postavlja pitanje koliko je pravno važeća. Dekan je naredio da se kamere, pa i novinari s mobitelima, moraju udaljiti. Dekan Previšić nije viđen na fakultetu. Stotinjak studenata mirno prosvjeduje, a pojavila se i informacija da će biti organiziran i protuprosvjed podrške dekanu.

“Studentima je onemogućen ulaz do brojnih prostorijama, a oni nemaju informaciju hoće li sjednica Vijeća početi”, kazala je jedna studentica našoj reporterki.

“Provode se ispitni rokovi i komisije, o kojima ovise i prolaz na ovim rokovima i prolaz godine, a dolaze i brucoši. Onemogućena su nam sredstva za rad, knjižnica ne radi. Ovo je oznaka kolapsa, mi ne znamo kako će dalje stvari teći”, kazala je studentica.

N1

Studenti traže ostavku dekana i rektora, ali prije svega odgovor zašto Studentski zbor nema legitimitet i kako će se održati sjednica Vijeća, koja bez studenata nije ni legalna niti legitimna, dodaje ona. Upitana je i o pritiscima na profesore. Većini profesora je jasno da ovdje vlada strahovlada, dekan je tužio nekolicinu profesora, što se može tumačiti i kao prijetnja otkazom, odgovorila je, zaključujući da je Filozofski  fakultet izgubio je svoju glavnu odrednicu, a to je slobodoumlje.

Ne vjeruje u glasine da postoji struja studenata koja podržava Previšića.

Do sada se nitko nije javno svrstao u dekana, ističe, i nitko ni na plenumu nije rekao ništa protiv stavova plenuma, iako su ondje svi mogli slobodno govoriti. “Čini mi se da je to na razini glasine, koje nekome odgovaraju, da postoji grupa ljudi koja podržava dekana, to mi zvuči neplauzibilno”, kazala je. Studenti su u nevjerici zbog svega što se događa – od zaštitara do sprječavanja studenata u njihovom pravu i dužnosti da uče.

“Stvara se vrlo neugodna… poluratna i nasilna atmosfera ni iz čega, pogotovo ne prouzrokovana od strane studenata”, zaključuje.

10:50 Studenata je sve više na fakultetu, iako ne smiju pristupiti dekanatu, referadi i knjižnici. Ispred referade se stvorila velika gužva. Kako je javio asistent na Odsjeku za anglistiku, Hrvoje Tutek, profesori su propušteni do dekanata, gdje se održava sjednica Fakultetskog vijeća.

“Iza zaštitara je u hodnik postavljena kamera, Oko Sauronovo, koja cijelo vrijeme snima”, navodi on na Facebooku.

Studenti u šoku slušaju zaštitare, javlja naša Mirela Bačić.

10:45 Studentima, koji su ušli na Filozofski, ne se dozvoljava ni snimanje na fakultetu. Plenum je, naime, htio pokazati kako zaštitari ne dozvoljavaju studentima da dođu do potvrda i da obave druge poslove vezane za studiranje.

10:27 Zaštitari su otjerali novinare s mobitelima ispred dekanata i knjižnice, ali i studente, koji su htjeli pristupiti knjižnjici i referadi. Ispitni rokovi u tijeku, studenti zabrinuti, navodi naša Mirela Bačić.

10:20 Plenum izvještava da je studentima i dalje onemogućeno slobodno kretanje fakultetom.

Zaštitari su na ulazu u knjižnicu i u dekanat.

10:15 ‘Reporterka N1 Mirela Bačić nalazi se na Filozofskom fakultetu gdje je za 11 sati zakazana sjednica Fakultetskog vijeća. ‘Studenti još nisu stigli, doznajemo da se u blizini FF-a pripremaju za skorašnji dolazak na FF i za opstrukciju sjednice. Primjećujem veći brooj zaštitara, dio ih se nalazi na porti, a dio oko ureda dekana Previšića’, kazala je naša reporterka.

Poziv studenata na opstrukciju

Plenum Filozofskog fakulteta, podsjetimo, pozvao je studente i nastavnike da dođu u četvrtak u 10 sati ispred Filozofskog fakulteta. Razlog je planirana opstrukcija sjednice Fakultetskog vijeća, na kojoj se trebalo glasati o smjeni dekana, što je Vlatko Previšić spriječio.

U srijedu navečer Plenum je pokazao je da studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta stoje zajedno u borbi za svoj Fakultet, čak i kad su je prisiljeni voditi izvan njega, naveo je Plenum na svojim stranicama. Odluka Plenuma je, podsjetimo, da dekan Previšić do 3. listopada sâm da ostavku ili da ga rektor Damir Boras razriješi, a u protivnom slijedi blokada fakulteta. Osim toga, plenum je usvojio i prijedlog o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa.

“Pozivamo da se i u četvrtak (22.9.) prije sjednice Fakultetskog vijeća okupimo u što većem broju kako bismo pružili podršku članovima Vijeća, profesorima i studentskim predstavnicima koji se zadnjih mjeseci na vijeću suprotstavljaju samovolji dekana Previšića, te pritom apelirali i na njihove kolege da ne dopuste održavanje Vijeća na kojem će se odlučivati bez studenata”, napisali su na stranicama Plenuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.