Marić: Moguć je dogovor s bankama o tužbama zbog konverzije

Vijesti 26. ruj 201614:17 > 14:25
Izvor: N1

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako još uvijek misli da je kroz razgovore i dogovor s bankama moguće izbjeći, kako je rekao, "nepotrebne sudske, arbitražne i ostale troškove" zbog najavljenih tužbi banaka zbog konverzije kredita u 'švicarcima'.

“Mislim da treba svakako pokušati i vidjeti da li je moguće kroz razgovore i dogovor izbjeći nepotrebne sudske, arbitražne i ostale troškove, kamate i slično. Ali to je sve stvar koju ćemo vidjeti u danima koji slijede”, izjavio je Marić novinarima ispred sjedišta HDZ-a, uoči još jedne runde pregovora o formiranju nove vlade.

Odgovarajući na pitanje vidi li taj problem kao ‘novu Inu’, kako na njega gledaju u Mostu, Marić je kazao da takve tužbe uvijek imaju dalekosežne konotacije.

“Čim smo na nekom međunarodnom sudu to ima neke svoje dalekosežne konotacije, ne samo financijske nego i reputacijske i ostale. I dalje mislim da je moguće pronaći određeno rješenje bez toga, ali dozvolite da vidimo kroz te razgovore hoćemo li biti uspješni”, rekao je. Ujedno je najavio da će odgovor hrvatske Vlade Europskoj komisiji na istu temu biti poslan do kraja ovog tjedna, odnosno i mjeseca, kao što je i bilo najavljivano.

Novinare je zanimalo i da li su dio pregovora HDZ-a i Mosta oko sastavljanja Vlade i moguće tužbe sindikata javnih službenika zbog neispunjavanja obveza iz sporazuma iz 2009. o povećanju plaća za 6 posto, a što bi moglo biti značajno opterećenje za proračun.

Marić je kazao da su razgovori sa sindikatima, koji su vođeni tijekom ove godine, trenutno prorijeđeni zbog raspuštanja Sabora, ali da bi se trebali uskoro nastaviti.

“Svakako da računamo da ćemo sindikate i socijalne partnere ponovno pozvati. Imamo i jednu temu koju moramo raspraviti sa sindikatima javnih službi, kolektivni im ugovor istječe u 12. mjesecu, a kao što smo napravili sa sindikatom državnih zaposlenika, to ćemo predložiti i za javne, a to je da se kroz jedan aneks produlji taj ugovor dok se ne sjedemo za stol i otvorimo priču, kako o kolektivnom, tako i o tom sporazumu iz 2009. godine. To u ovom trenutku nije bio dio razgovora s Mostom, razgovori su bili fokusirani na ovih sedam točaka, ali sigurno će biti, jer to je jedna vrlo ozbiljna situacija i treba ju uzeti u obzir, tako da ćemo o tome sigurno razgovarati, a i (Božo) Petrov je s time dobro upoznat, jer je i sam sudjelovao u razgovorima”, odgovorio je tehnički ministar financija.

Dodao je i da trenutno ne bi spekulirao o tome može li se očekivati isplata dijela duga sindikatima, a s obzirom na povoljno stanje u proračunu, ističući kako prioritet ostaje fiskalna konsolidacija.

“U samom sporazumu postoji čitav niz odredbi koje imaju značajan fiskalni efekt. Obzirom na fiskalna ograničenja, ja se držim onoga što je, a to je da fiskalni okvir i proračunski deficit i dug moraju ići prema dolje. To su nužni preduvjeti da Hrvatska izađe iz procedure prekomjernog deficita i da popravimo kreditni rejting, a samim time snizimo cijenu duga koji plaćamo. To je osnovni prioritet”, zaključio je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.