'Taksisti iz cijele Hrvatske pripremaju prosvjed'

Vijesti 29. ruj 201608:10 > 08:14
Igor Soban/PIXSELL

Prestali smo voziti za Uber – rekao je za Večernji list zabrinuti vlasnik tvrtke čijeg su vozača u noći na utorak u Zagrebu napala šestorica huligana. Oni su u parkirani automobil kod Filozofskog fakulteta u kojem je bio vozač ubacili zapaljivo sredstvo zbog kojeg je automobil odmah planuo.

Vozač je na sreću uspio pobjeći iz gorućeg vozila i nije ozlijeđen, a policijska istraga je u tijeku. Vlasnik tvrtke kazao je da odustaje od suradnje s Uberom jer ga je strah. Svjestan je da je u nemilom događaju lako mogao stradati i vozač i ne želi da im se takva situacija ponovi. Njegova tvrtka za Uber radi tek tjedan dana i kaže da su on i njegova dva zaposlenika imali sve potrebne papire za rad, uredno su položili sve potrebne ispite, izdavali su fiskalne račune, dakle sve je bilo legalno.

Najmanji je problem uništen automobil, ali mogao je stradati vozač ili neki od putnika da je bio u automobilu, a dodatni razlog da odustane od suradnje Uberom su, kako tvrdi, prijetnje koje je dobio.

“Zaprijetili su mi da neću dobiti licenciju za taksi-prijevoz u Zagrebu, za što se namjeravam prijaviti, ako nastavim raditi za Uber”. Kaže da će se morati nekako snaći i naći druge poslove.

Vozač kojeg su napali vandali jučer kazao je da se dobro osjeća.

“Prepao sam se jako jer je prije napada bila totalna tišina. Najviše sam se prepao da automobil ne eksplodira kad su ga zapalili”, rekao je.

Njega taj napad nije obeshrabrio i spreman je ponovno voziti za Uber.

U Uberu su spremni tvrtki dati na korištenje drugo vozilo u zamjenu za ono uništeno, no s obzirom na to da je njen vlasnik prekinuo suradnju, očito od toga neće biti ništa.

Tko je odgovoran za napade na vozača Ubera, policija istražuje, a Ivan Pilko, zamjenik predsjednika najvećeg taksi-udruženja u Zagrebu Radio taxija, kazao je da oni nemaju veze s napadima. Potvrdio je da se oni bore protiv Ubera, ali naglasio da to rade na legalan način i ovakve napade osuđuju.

Pilko je također rekao da je, koliko je njima poznato, ovaj napad vezan uz navijački šal i nema veze sa samom politikom Ubera.

Protiv Ubera iz Radio taxija se bore jer tvrde da radi potpuno nezakonito i krši odredbe o taksiranju. Pilko je najavio da taksisti iz cijele Hrvatske pripremaju prosvjed, piše Večernji list.

Gost Dnevnika u 22 u srijedu je bio Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za Hrvatsku, a što je rekao možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.