Boris Rašeta: 'Kad se Todorić prehladi, cijela Hrvatska kiše

Vijesti 29. ruj 201609:01 > 09:20
N1

U pregledu tiska s nama je u Novom danu bio novinar i kolumnist 24sata i tjednika Express, Boris Rašeta.

Kako komentirate jučerašnje konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?

“Nisam siguran da smo bliže roku za sastavljanje Vlade, ali pregovori ipak idu u očekivanom smjeru i vjerujem da će rezultirati koalicijom koja će tvoriti Vladu.”

Milorad Pupovac je na konzultacijama rekao da bi i nacionalne manjine trebale imate ljude u javnim poduzećima.

“Mislim da se Pupovac tu postavio kao i bilo koja druga hrvatska stranka. Manje-više svi pregovori se provode o kadroviranju i javnim poduzećima. Svi i dalje misle voziti po postojećim kolosjecima. Nismo čuli niti jednu ideju o promjeni formata Vlade. Očito će se nastaviti politike kakve su vođene i dosad.”

Je li moguće da u roku dva tjedna HDZ i Most postignu sporazum kad već tri tjedna razgovaraju o famoznim jamstvima?

“Moram priznati da meni tu ništa nije jasno. Verificirali su sve prijeporne točke, samo treba da ovjere kod javnog bilježnika. A sad kreću iznova. Most kreće sa sedam zahtjeva od kojih niti jedan nije provediv. Tu se pojavljuje jako puno komplikacija za koje nisam siguran zbog čega su tu. Most je imao prilike upoznati državne mehanizme i nije mi jasno zašto nisu izvukli provedive točke umjesto postavljanja neprovedivih ultimatuma. Ako Most uđe u Vladu, a točke ne budu izlagasane, izgubit će vjerodostojnost već u prvom koraku.”

Spominju se različita kadrovska rješenja. Hoće li Most biti zadovoljan sa četiri, pet ministarstava i prvim potpredsjednikom Vlade?

“U prvom redu nadu da će pregovori uspjeti daje to da Hrvatska trenutno doista nema alternative. Izazove li Most treće izbore sigurno bi bili pometeni sa scene. Ako ne ovakva, moguća je neka druga većina – s HNS-om i HSS-om. HNS je prije govorio da jedino što im smeta u HDZ-u je Tomislav Karamarko. Andrej Plenković je nešto potpuno drugo. Mogu se formirati i različite saborske većine. Bilo koja opcija koja bi dovela do novih izbora mogla bi računati s vlastitim političkim samoubojstvom.”

Pisali ste u tjedniku Express o filmu ‘Gazda’ koji se neslužbeno bavi Ivicom Todorićem.

“Ivica Todorić jedna je od najzanimljivjih medijskih ličnosti koja se u medijima pojavljuje svake dvije, tri godine. Obavijen je duhom tajne, velom misterije. Znamo puno o njemu i ništa bitno. Gdje je rodno mjesto tog bogatstva, kako je raslo njegovo carstvo? Je li ušao u biznis s milijunima ili švorc? Redatelj filma Dario Juričan se dohvatio te intrigantne teme i Todorić će, htio – ne htio, postati glavna tema dobrog dijela medija. Činjenica je da je on od svih hrvatskih tajkuna jedini koji je opstao i neprestano se širio. Najbogatiji je i najzaduženiji Hrvat. Te dugove ni on ni njegovi potomci neće moći vratititi nikada. Agrokor je zapravo u država u državi. Ako se Todorić prehladi, cijela Hrvatska kiše. Niti jedna Vlada ne želi biti u lošim odnosima s njim. Mislim da je ovo početak novog vala interesa o Ivici Todoriću.”

Najveći kino lanac odbio je projicirati film, a tekstovi o filmu se navodno cenzuriraju?

“Todorić je veliki oglašivač i nitko ne želi dovesti u pitanje velike ugovore. Na ovaj način će se zapravo dogoditi nešto posve obrnuto. Sad će se na svim društvenim mrežama pojavljivati tekstovi, komentari… Dogodit će se potpuno suprotno od onoga od čega je “Gazda” očekivao.

Kad je riječ o Todoriću nije samo riječ o Ivici nego i cijeloj dinastiji. Njegov djed, otac… Sredinom 70-ih su već bili najveći trgovci cvijećem u bivšoj državi. Oko Agrokora je koncentriran najveći dio hrvatske trgovine, poljoprivrede, vinarstva… Pitanje njegovog carstva nije pitanje samo jednog giganta, nego lavovskog dijela hrvatskog gospodarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.