Pogledajte Šeksov 'nastup' u filmu Gazda

Vijesti 30. ruj 201607:52 > 07:59
YouTube screenshot

Film 'Gazda', redatelja Daria Juričana, koji govori o privatizaciji i tranziciji, bit će premijerno prikazan u utorak, 4. 10. 2016. u 19,30 u zagrebačkom kinu Europa. Ivici Todoriću je, kako je redatelj i najavio, prvome upućen poziv za premijeru filma.

‘To nije film o Todoriću, čak nije film ni o njegovom životu. Nismo se time bavili nego mehanizmima kako funkcionira ova zemlja. To nam je bila bit. On nas je zanimao kao poduzetnik koji je političko biće. Svaki podatak iz filma koji se pojavljuje smo provjerili i iza toga stojimo. Film je čvrsta cjelina podijeljena na 6 dijelova koji pričaju jednu priču o Hrvatskoj. To nije film o Todoriću’, govorio je u srpnju Juričan za Novi dan.

Film Gazda rađen je u otežanim uvjetima tri godine. Priča je to o ocu redatelja Darija Juričana koji je 40 godina radio u Konzumu, dijelu najveće korporacije u Hrvatskoj. Film je na svojoj testnoj projekciji na Motovun film festivalu izuzetno dobro primljen i izazvao je veliki medijski odjek. Film Gazda dobio je potporu HAVC-a i Zaklade Kultura nova. Ali to nije bilo dovoljno da se film dovrši, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja. Najveći kinoprikazivač u Hrvatskoj odbio je prikazivanje filma, i anticipirajući to, Gazda ekipa je počela stvarati kino fond za mjesta koja nemaju kino.

U nastavku pogledajte video isječak koji se bavi nestankom pšenice iz državnih zaliha. Autori filma tražili su u arhivu Hrvatskog Sabora dokumente. Sabor je istražnim povjerenstvom pokušao istražiti što se dogodilo sa pšenicom koja prodana preko dvije Todorićeve tvrtke.

“Je li Todorić bio donator HDZ-a? Ne znam”, tvrdi u filmu Vladimir Šeks koji je vodio saborsko povjerenstvo.