"Crni ponedjeljak": Podrška općem štrajku žena u Poljskoj!

Vijesti 30. ruj 201615:15 > 15:22
Pixabay

"Crni ponedjeljak" dogodio se 24. listopada 1975. godine na Islandu, danas spolno najravnopravnijoj zemlji svijeta i po mnogo čemu (bitnom) najnaprednijoj članici UN-a. U Zagrebu će se 3. listopada održati marš u sjećanje na taj dan, ali povodom krajnje suvremene situacije - galopiranja Poljske u srednji vijek.

Inicijativa “Obrani pravo na izbor”,  osnovana zbog očuvanja prava na legalan, siguran i dostupan pobačaj u Hrvatskoj, organizira okupljanje u Varšavskoj ulici u Zagrebu u 18 sati, kako bi dala podršku poljskom “crnom ponedjeljku”, odnosno općem štrajku žena u Poljskoj.

Kao i Islanđanke, koje su 1975. godine odlučile poslati jasnu poruku da ih se ne poštuje ni kod kuće niti na radnom mjestu iz razloga što su žene, pa ih je 90 posto odlučilo prestati raditi, kuhati, spremati i voditi brigu o svojoj djeci na jedan dan, Poljakinje ustaju za svoja osnovna ljudska, reproduktivna prava.

“Žene u Poljskoj nemaju pravo pobačaja na zahtjev od 1993., a u zadnje vrijeme suočene su s opasnošću potpune kriminalizacije pobačaja. Sada je u Poljskoj pobačaj legalan jedino u 3 slučaja: kada je ženino zdravlje ili zivot ugrožen, kada je fetus teško malformiran i kada je trudnoća posljedica kaznenog djela. Poljski Parlament je prošli tjedan pustio u prodceduru inicijativu koja pobačaj kriminalizira do te mjere da se pobačaj u potpunosti zabrani i da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj. Međutim inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev, Parlament je istoga dana odbio”, navodi se u pozivu na okupljanje u Varšavsku.

Žene u Poljskoj odlučile su stoga u ponedjeljak 03.10.2016. održati Opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava.

“Toga dana žene neće ići na posao, na fakultete niti obavljati svoje druge redovne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, održavati će demonstracije i druge javne akcije. Štrajk je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom kojeg su izvele žene na Islandu 1975. Našom akcijom želimo izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj i upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj”, piše u pozivu na iskazivanje solidarsnosti u ponedjeljak, 3. listopada na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u 18 sati.

“Odjenite crno”, poručuje inicijativa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.