Udomiteljstvo – posao 365 dana u godini, 24 sata dnevno

Vijesti 30. ruj 201621:16 > 21:19
Ilustracija

Taj posao se radi 365 dana u godini i to 24 sata dnevno, a za njega ne ide ni radni staž, nije plaćeno ni zdravstveno. Nije riječ o majkama, ali jeste o "zanimanju" koje je najbliže njima.

Iako je u posljednjih pet godina postignut napredak u području udomiteljstva djece, a kako bi se ono podiglo na višu razinu, udomitelji traže da se u novi zakon unese profesionalizacija te djelatnosti.

Nada Karažinec se udomiteljstvom bavi već 16 godina. Uz svoje dvoje, sada već odrasle djece, udomila je 14-ero. Trenutno u svom domu ima četvero djece s posebnim potrebama.

“Ja se dignem u pet, šest, dok decu dignem za školu dok se ne obuku, dok sui pročitaju ono kaj budu imali za nastavu jer svaki dan si ponove prije nego idu u školu. Oni idu u školu, ja im pripremam ručak, kuham, dok se vrate iz škole, ja sjedim kraj njih tak dugo dok sve ne nauče”, ispričala nam je.

Iako svim srcem to voli, naporan je to rad, kaže Nada, a bilo bi puno lakše kad joj se barem priznao radni staž.

“Radila sam 26 godina u firmi, moja firma se zatvorila prije deset godina i ja sam samo sad udomiteljica kojoj ne ide radni staž. A da sam radila još tih 10 godina meni bi išo radni staž i ja bi već bila u mirovini, a sad sam nigdje, ni na nebu, ni na zemlji”, požalila se udomiteljica.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.