Mirela Holy u Pressingu: Nema razlike između HDZ-a i SDP-a

Vijesti 08. pro 201419:54 > 19:54
N1

Nakon što su iz ORaH-a odbacili i dezinformacijama nazvali medijska nagađanja o dogovorenoj suradnji ORaH-a i SDP-a, o tome kakvi su planovi ove stranke Dubravko Merlić u emisiji Pressing razgovarao je s predsjednicom ORaH-a Mirelom Holy.

“HDZ i SDP provode istu politiku”

Na upit koje stavke nisu ostvarene iz Plana 21, odgovara:

“ORaH smatra da održivost društva počiva na gospodarstvu, zaštiti okoliša i kompleksu ljudskih prava i socijalne pravde. Smatramo da je Plan 21 djelomično ispoštovan u stupu društvene pravde, ali ne zaštite okoliša i gospodarstva. Ono što je do sad radila Kukuriku vlada je isto što su radili HDZ kada je na čelu bila Kosor – potiču se isti veliki projekti.

HDZ i SDP u provedbi svojih politika imaju gotovo identične programe. Oni su daleko sličniji nego što je ORaH sličan SDP-u. Sve dok SDP neće držati do toga da realizira svoj program, nama je suradnja neprihvatljiva”, kaže Holy.

Na upit zašto bi netko glasovao za stranku koja će sigurno ostati u opoziciji i samim tim neće moći provesti gotovo ništa od onog što obećava, Holy odgovara:

“Mi želimo ostavarivati naše ideje. Prije 9 mjeseci smo krenuli s komunikacijom ideje za liberalizaciju konoplje. Bili smo nevjerojatno ismijavani, tretirali su nas da se zalažemo za “napušenu Hrvatsku”. Prva politika je bila politika gospodarskih potencijala konoplje, radili smo na edukaciji i danas se 2/3 građana zalaže za liberalizaciju industrijske konoplje i indijske konoplje za medicinske svrhe. Mi znamo što nam se događalo kada smo prezentirali tu ideju – ako imate pozitivnu priču, ako radite u javnom interesu – može se pozitivno utjecati na društvo”, objasnila je Holy.

“Bilo bi nam drago da imamo priliku realizirati našim ljudima naše ideje. Mi ne skrivamo svoje politike jer smatramo da one ideje koje su dobre za društvo trebaju biti realizirane, bez obzira tko će ih realizirati. Političke stranke ne smiju djelovati iz partikularnog stranačkog interesa”, zaključuje.

“Maras je bio nepromišljen i htio se pokazati važnim”

Holy je optužila bivšeg stranačkog kolegu, a sad ministra obrta i poduzetništva Gordana Marasa za laž o navodno dogovorenoj suradnji. Maras danas odgovara da ne laže.

“On je prošli tjedan gostovao u jednoj emisiji i rekao je da ORaH i SDP surađuju i da je suradnja dogovorena. Naravno da se nama tako nanijela politička šteta, jer su naši članovi jako neskloni bilo kakvom povezivanju s SDP-om, ne u programskom smislu. Ne vidim koja je razlika između HDZ-a i SDP-a kada oni provode istu programsku politiku na vlasti.

Moj je dojam da je Maras bio nepromišljen i da se htio pokazati važnim”, kazala je Holy.

Na upit je li se susrela s Milanovićem, kazala je kako su popili kavu s još nekoliko ljudi prilikom predaje potpisa predsjednika Ive Josipovića. Kazala je da je njihov odnos jako pristojan te da nema povišenih tonova.

“Bandić će ostati zapamćen kao veliki gradonačelnik”

Vidite li se, jednog dana, na čelu Vlade Republike Hrvatske?

NE SAD

Biste li pristali formirati Vladu sa SDP-om ukoliko bi na čelu te stranke ostao Zoran Milanović?

NE

Je li premijer ispravno postupio kad je zbog slučaja Šešelj otkazao put u Beograd?

DA

Hoće li Bandić ostati upamćen kao veliki gradonačelnik?

DA

Podržavate li uvođenje sankcija Rusiji?
NE

“Josipović je predsjednik svih građana”

SDP u svoje tri godine mandata nije pokazao da su vjerodostojni i da žele provoditi Plan 21. I ja i ORaH smatramo da je najvažnije da političari budu vjerodostojni i dosljedni političkim idejama koje su predstavljali kada nisu bili na vlasti, nama je suradnja sa strankom koja ne poštuje svoj program neprihvatljiva

“Ovlasti predsjednika države su relativno sužene, ono što se njemu sada zamjera da je odgovoran za gospodarsko stanje u državi je promašeno. Kod Josipovića cijenim što je pogurao izmjene Ustava, mislim da je to velika stvar i da je poguralo u pravom pravcu kaznene postupke protiv političara i to je jako pozitivno za hrvatsko društvo.

Imala sam se prilike voziti s njim na Krk, on je predsjednik svih građana i sveo je cijelu pompu oko izbora na najmanji nivo. Milanović se drugačije vozi. Josipović je jako otvoren prema građanima i mislim da je to dio tog programa koji je jednostavan i pristupačan. Ali mislimo da je njegov program za drugi mandat bolji”, kazala je Holy na upit o tome zašto je podržala predsjednika Josipovića.

Na upit zašto se ORaH nije češće provjeravao na izborima koji su bili dosad, kaže:

“Mi još nemamo dobro posloženu infrastrukturu na terenu. Mi smo hrvatska stranka koja planira djelovati na nacionalnom nivou, a za očekivati je da ćemo bolje prolaziti u urbanim područjima. Najbolje rezultate ostvarujemo u Gradu Zagrebu i u zapadnoj regiji”, kazala je.

Na optužbe premijera Milanovića da ORaH nema program, kaže: “Milanović se pravi neinformiran. ORaH je predstavio 15 sektorskih politika koje se ne mogu uspoređivati s politikama koje je ikada imao SDP”, kazala je.

“Treba poticati projekte koji će proizvoditi novu zaposlenost”

“To nije tema koja se može riješiti čarobnim štapićem. Predstavit ćemo našu monetarnu i financijsku politiku u tjednu uoči Božića, a bit će biti – Hrvatska je financijski izrazito porezno represivna država i porezni sustav je postavljen tako da se jako često mijenja. Smatramo da porezni sustav treba stimulirati gospodarstvo – ne da se stimuliraju veliki prijekti koji su već i sada povlašteni (mislim i na Agrokor), nego da se otvara prostor projektima koji nude investicije i zapošljavanje. Meni je apsurdno da se porez na dobit isto naplaćuje kompanijama koje su tijekom godine zapošljavale ljude kao i onima koje su otpuštale ljude.

Treba stimulirati projekte koji će proizvoditi novu zaposlenost. Treba napraviti diferencijaciju – kod tvrtki koje zapošljavaju i investiraju, razvijaju proizvodni program, treba ih stimulilirati drugačijim poreznim opterećenjima”, objasnila je Holy na čemu će se temeljiti gospodarska i ekonomska politika ORaH-a.

Holy se protivi projektu Plomina C jer kaže da je neodrživ u financijskom smislu – procjene govore da bi megawatt bio oko 70 eura. “Vi danas na tržištu možete električnu energiju kupovati po 40 eura. Ne vidim uopće korist od tog projekta”, kazala je te dodala da podržava izgradnju LNG terminala na Krku, ali ne na način na koji je sada prezentiran.

“Trebamo se otvarati moćnim gospodarstvima”

Na upit smatra li da se Hrvatska treba otvarati prema većoj suradnji s Rusijom, Holy odgovara:

“EU nije ograničenje, to je interesna zajednica, članstvo može biti vrlo korisno, ali i štetno. Sve ovisi o tome kako se vi postavite. Mi smatramo da Hrvatska treba razvijati gospodarske odnose sa zemljama BRICS-a, a se trebamo otvarati prema onim tržištima koja su vrlo moćna.

Mi upravo sutra predstavljamo politiku ekonomske demokracije, gdje promoviramo model zadrugarstva. Živimo u društvu koje je globalno i  najveću ulogu imaju multinacionalne kompanije. Malene zemlje, i cijela EU koja počiva na malim i srednje velikim projektima, šansu za borbu s tim kompanijama ima upravo kroz modele zadrugarstva”, kazala je Holy.

Holy se dokatnula i teme rafinerije u Sisku te je kazala da je dugo vremena upozoravala na taj problem i u Saboru.

“Ja nisam za gašenje rafinerije, ali nisam sigurna na koji način će se nadoknaditi ovo propušteno vrijeme. Sisak ima jako dobru infrastrukturu i to jako mnogo vrijedi. Teško je ponovno pokrenuti takve projekte poput željezare i ja vidim Sisak kao središte industrije i u budućnosti”, kazala je.

“Političari su prosjek i presjek društva u kojem živimo”

Smatra li Holy da su za teško stanje u državi krivi isključivo političari?

“Političari su prosjek i presjek društva u kojem živimo. Ukoliko imate uvjerenje da se ništa ne može promijeniti i da nikad neće biti bolje, onda pozitivna promjena nije moguća. Političari moraju svojim primjerom pokazati da su spremni kvatlitetno, vrijedno i disciplinirano prvoditi svoje politike”, zaključila je.