Udruga Franak ide do DORH-a zbog banaka

Vijesti 02. lis 201609:27 > 09:31
N1

Goran Aleksić iz Udruge Franak najavio je u nedjelju da će se Udruga obratiti DORH-u, a vezano uz ponašanje banaka koje se, kako tvrdi, 'prave da ne poznaju zakone'.

“Uskoro će Udruga Franak uputiti predstavku prekršajnim sucima i DORH-u u kojoj će detaljno biti objašnjeno kako banke praveći se da ne poznaju obvezno-pravna načela i hrvatske zakone koji su usklađeni s EU pravom, manipularaju kamatnim stopama, i tako neosnovano stječu ekstra-dobit”, objavio je Aleksić na Facebooku.

“Banke će platiti od 9 do 25 milijardi kuna prekršajnih kazni, mada se tome opiru, mada lobiraju na sve strane, mada plasiraju laži po medijima putem svojih poltrona. Banke nisu u ugovorima o kreditu s promjenjivim kamatnim stopama koji su ugovoreni prije 1.1.2013. ugovorile parametre za promjenu kamatnih stopa najkasnije 1.4.2014. One to nisu učinile, a morale su učiniti. I neće im pomoći mišljenje HNB-a da su one morale to samo definirati, čime je HNB dokazao da je prekršajno odgovoran, zajedno s guvernerom, jer drži lojtrice u branju susjedovih šljiva. Ustavni sud potvrdio je da su banke uistinu morale ugovoriti parametre, pomaknuo je samo datum usklađivanja na 1.4.2014. – dok je zakonom bio propisan rok 1.1.2014.

Budući da vidimo da i suci pomalo lutaju u tim pravnim zavrzlamama, koje su u biti vrlo jednostavne, da jednostavnije ne mogu biti, uputit ćemo jednu predstavku na temelju Ustava RH i savjetovati besplatno u čemu je problem. U međuvremenu, opet pišem podneske za oštećenike koji me to zatraže, koji su dobili prvostupanjske presude u korist države, ali je VPS vratio postupak na ponovno utvrđivanje činjenica.

Činjenice su vrlo jasne.

Banke nisu u ugovorima o kreditu s promjenjivim kamatnim stopama koji su ugovoreni prije 1.1.2013. ugovorile parametre za promjenu kamatnih stopa najkasnije 1.4.2014. i zato moraju platiti za svaki takav ugovor kaznu od 80.000 do 200.000 kn, a predsjednici uprava koji su tu funkciju obavljali na dan 1.1.2014. od 10.000 do 50.000 kn. I platit će, pa će prestati izigravati žrtvu. Žao mi je što puno hrvatskih građana pada na medijske spinove banaka o tome kako će država biti oštećena zbog konverzije CHF kredita. Država, ako bude slušala nas koji razumijemo problem u detalje, neće biti oštećena, dapače, proračun će biti itekako obogaćen za milijarde kuna novčanih prekršajnih kazni nepoštenim i nesavjesnim bankama”, stoji u objavi Aleksića iz Udruge Franak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.