'Smjenom Previšića Boras pere ruke, on je dekana štitio'

Vijesti 03. lis 201622:14 > 04. lis 2016 00:44
N1

O smjeni dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića i Plenumu koji se u ponedjeljak navečer održao u zgradi fakulteta u Dnevniku je govorio student Emirat Asipi.

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić suspendiran je na danas održanoj sjednici Seanata. Od 62 prisutnih, 55 ih je glasalo za suspenziju, dvoje je bilo protiv, a petero suzdržano. Rektor Boras je kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob, jer prema mišljenju resornog ministarstva on nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana. Vršiteljem dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta imenovan je dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj, povjesničar Željko Holjevac.

Plenum Filozofskog fakulteta održao se u ponedjeljak u zgradi Filozofskog fakulteta, za razliku od prethodnog koji je održan ispred zgrade jer su njegova vrata bila zaključana, a ulaz su osiguravali zaštitari.

Što se dogovorilo na Plenumu, hoće li biti blokade fakulteta?

Glavni uvjet je bio da dekan ode, a on je to napravio odnosno Senat je donio jedinu logičnu odluku o smjeni i sada nema potrebe za blokadom Fakulteta.

Pjesmom ste počeli Plenum. Je li to večeras neko veselije ozračje, s obzirom na suspenziju dekana Previšića, koju ste zatražili još krajem travnja?

Pjesma je bila neočekivana. Veselju nije bilo mjesta, jer se na silu morao svrgnuti dekan koji je morao otići u mirovinu.

Glavni argument za odlazak dekana Previšića nisu nedemokratski postupci poput dovođenja zaštitara potpuno neprimjereni akademskoj zajednici, nego njegova dob. Kako ocjenjujete tu odluku Seanata?

Senat je odlučio na taj način njega maknuti s pozicije, a i ranije su znali da ima 71 godinu. To je jedno pranje ruku rektora Borasa koji ga je štitio, a zatim i Senata.

I rektor snosi odgovornost

Koliko smatrate odgovornim za zbivanja na Filozofskom rektora Borasa?

Kao rektor je morao osigurati funkcioniranje Fakulteta, a on to nije napravio, pa je moralo reagirati Ministarstvo, zato i on snosi jednu odgovornost.

Akademska godina nikad nije počela burnije. Rektor Boras komunicira za javnost gotovo isključivo samo priopćenjima. A dekan Previšić izbjegava namjerno sve medije, danas je i čak utekao od kamera… Kako se vama takvo ponašanje čini?

To možemo komentirati tako da su svoje privatne interese stavili ispred studenata i javnih interesa. To je što je bježao govori o njemu i kako se ponaša jedan akademski građanin, dekan fakulteta.

Holjevac – Previšićeva desna ruka

Vršitelj dužnosti dekana bit će Željko Holjevac, doktor povijesnih znanosti, jedan od 70-ak povjesničara koji su ranije ove godine podržavali Zlatka Hasanbegovića, tehničkog ministra kulture. Što očekujete od v.d.-a?

Ne očekujemo ništa. On treba po sili zakona, uz pomoć rektora, organizirati izbor za novog dekana. Holjevac je od početka bio desna ruka Previšiću i od početka ga je branio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.