'Duboko se nadam da Hasanbegović više neće biti ministar'

N1

Odluka o ukidanju potpora neprofitnim medijima koju je donio ministar kulture Zlatko Hasanbegović polučila je prve rezultate. Od 1. listopada čak je 280 novinara u Hrvatskoj dobilo otkaz, a mnogi mediji su pred gašenjem. Anka Bilić Keserović razgovarala je s nekima koji su ostali bez posla.

Veronika Rešković dvije godine radi kao suradnica u Forumu.tm-u. Ni njoj, kao ni ostalim kolegama iz neprofitnih medija, nije lako pala odluka o ukidanju novca.

“Ispada da samo ‘kmečimo’, ali mislim da smo novinarski profesionalci u onom što radimo, ne u sredstvima koje primamo, nego u načinu kao pristupamo javnosti”, kaže Rešković.

Veronika je dobitnica nagrade HND-a za internetsko novinarstvo i jedna od mnogobrojnih suradnika Foruma za kojeg su pisala mnoga poznata imena: od Ede Popovića do Zlatka Dizdarevića. Odlukom ministra, to više neće biti moguće:

“Ja se nadam duboko da mu je to i zadnja, nadam se duboko da neće više biti ministar, iako sumnjamo da će promjena vlasti dovesti do nekih bitnih promjena, mada Most u svom programu ima financiranje neprofitnih medija”, kaže Goran Borković.

Mostovci su jučer bili na premijeri filma koji itekako ima poveznice s Forumom.

Hasanbegović šuti

“Sama činjenica i da je film Gazda nastao na osnovi teksta koji je objavljen ovdje o Ivici Todoriću u Forumu govori tomu u prilog. Mi jako teško možemo s ovakvom uređivačkom politikom privući oglašivače”, kaže Borković.

Veronika tvrdi i da joj nisu jasni oni koji misle da bi se sami trebali snalaziti za novac. Kaže, mi nismo menadžeri, nego novinari: “Znači da ja budem sve u jednom, da budem ‘multipraktik’, ujutro pišem tekst, popodne tražim sponozora, navečer reklame, mislim da to nije posao novinara.”

Hasanbegović je i danas bez izjave. Dio kulturne i medijske javnosti nada se da ministar više neće biti, iako će se pogubnost njegovih odluka, kažu, još dugo osjećati.

Više pogledajte u prilogu Anke Bilić Keserović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.