Josipović: Razvojem obrazovanja pridonosimo razvoju svijeta

Vijesti 25. ruj 201408:07 > 08:15
Reuters/Andrew Winning

Hrvatska je jedan od prvaka svjetske inicijative Global Education First Initiative i potpuno je predana zajedničkom cilju, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović u sklopu 69. zasjedanja Opće skupštine UN-a. Inicijativu je pokrenuo glavni tajnik Ujedinjenih naroda 2012. radi ubrzanja napora prema ostvarenju osnovnog obrazovanja za sve.

“Razvojem obrazovanja pridonosimo cjelokupnom razvoju svijeta”, rekao je Josipović. U svijetu 250 milijuna djece ne pohađa osnovnu školu i “to moramo promijeniti” kako bi se svi školovali i “stvorili se uvjeti da svatko razvije svoj puni potencijal”, dodao je Predsjednik.

Zauzeo se za međunarodnu suradnju i partnerstvo u ispunjenju ciljeva obrazovanja svakog djeteta i svakog adolescenta i nabrojao neke pozitivne primjere iz hrvatskih iskustava. “Posebno smo ponosni na razvijanje socijalne osjetljivosti i solidarnosti” u dječjim vrtićima i školama, istaknuo je. Svakom djetetu pruža se jednaka potpora bez obzira na etničko ili društveno podrijetlo. Posebnu pomoć imaju djeca s teškoćama u razvoju, a “nadasve se velika važnost” pridaje razvijanju osjetljivosti na potrebe drugih”, objasnio je Josipović.

U raspravi na temu “Otvorena vlada, partnerstvo: građanska akcija, odgovorna vlada”, Josipović je naglasio da dijalog s građanima i civilnim društvom u procesu javne politike donosi brojne koristi. Kao druge dvije prednosti istaknuo je da konzultiranjem građana i civilnog društva vlada ima pristup “mudrosti društva”, a društvo pak nadzor nad politikom koja se provodi. Napredovali smo, dodaje Josipović, u pristupu informacijama, javnim konzultacijama te fiskalnoj transparentnosti.