Preokret: Prostor za crkvu na Savici nam je premalen

Vijesti 09. lis 201614:08 > 14:11
Čuvamo naš park

Antun Vukmanić, župnik crkva čije župe bi trebala biti izgrađena na Savici, smatra da park na Savici ipak nije idealna lokacija za crkvu, jer je prostorno nedovoljan.

“Neprirodna bi pojava bila da uoči organizacije procesije ili, primjerice, Uskrsa i Božića svaki put moramo prijavljivati policiji javni skup zbog potrebe ulaska vjernika na drugi dio zelene površine”, rekao je Vukmanić, dodavši da crkvu ne treba nužno graditi u parku, odnosno da su župljani spremni prihvatiti i drugu lokaciju, ali, naglašava, lokaciju ne bira niti on niti župa, nego Grad na temelju zahtjeva Nadbiskupije.

“Kada je 1999. godine na Savici osnovana župa, na lokaciji parka i oko njega bilo je puno više zelenog prostora. Gradnja devet stambenih blokova bitno je smanjila prostor koji je još ostao na raspolaganju. Da je bilo više razumijevanja, crkva bi tada, dakle prije petnaestak godina, imala savršenu lokaciju”, rekao je Vukmanić Jutarnjem listu.

No, kao i 2003. godine, kada se pisala prva peticija protiv gradnje crkve, za Stepinčevu crkvu ni danas nema mjesta na Savici, kaže župnik. “Parcela predviđena za gradnju je od ugovora o zamjeni zemljišta iz 2007. godine zbog gradnje stambenih zgrada već smanjena za dvije trećine površine, bez otpora ‘zaštitnika parka’, pa crkvi ostaje samo mali ostatak na raspolaganju. Naravno da tako okljaštreni park nije idealna lokacija za crkvu jer je prostorno nedovoljan. Nelogična bi i neprirodna pojava bila da uoči organizacije procesije ili, primjerice, Cvjetnice, Uskrsa i Božića, kada u crkvu dolazi mnogo vjernika, svaki put moramo prijavljivati policiji javni skup zbog nužne potrebe ulaska vjernika na drugi dio zelene površine”, rekao je Vukmanić.

Sigurno je da je crkva potrebna. Sigurno je i da ova lokacija nije idealna, zaključio je župnik. A je li moguće kompromisno rješenje, stvar je urbanizma te pregovora između Grada i Nadbiskupije. “Jedino pozitivno što vidim u cijeloj priči jest to što očito svi na Savici žele crkvu. Činjenica je da mnogi vjernici školu ne doživljavaju kao prostor crkve te odlaze u druge župe. Ako se, dakle, nađe bolje lokacijsko rješenje, mi ćemo ga prihvatiti, kao što smo prihvatili i ovo. No, u tom slučaju, budući da je Župa već oštećena protivljenjem gradnji i bezrazložno dugim čekanjem na svoju crkvu, postavlja se pitanje pravedne naknade za izgubljeno vrijeme i utrošena sredstva”, rekao je Vukmanić, ne precizirajući o kojoj je vrsti naknade riječ.

Jedna od mogućih opcija jest da se Nadbiskupija i Grad orijentiraju na drugu, no znatno veću lokaciju od parka na Savici, piše Jutarnji list.

N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.