'Petrov je zahvalan dramski lik, Kitarović nije zanimljiva'

Vijesti 10. lis 201620:59 > 21:45
N1

Mislim da su likovi koji su sudjelovali, pogotovo pri sastavljanju prošle pa i u ovoj light varijanti pregovora oko Vlade, zaista dramske ličnosti. Božo Petrov, pa i Karamarko i Milanović - to su interesantni i zahvalni dramski karakteri.

Novinar, pisac i scenarist serije “Novine” koja u nedjelju kreće s emitiranjem na HTV-u, Ivica Đikić, gostovao je u Pressingu.

PRVI DIO RAZGOVORA S ĐIKIĆEM PROČITAJTE OVDJE.

Bi li se pregovori oko sastavljanja vlade mogli dobro realizirati u obliku serije? Je li to dobar dramatski model?

Jeste. Mislim da su likovi koji su sudjelovali, pogotovo pri sastavljanju prošle pa i u ovoj light varijanti pregovora oko Vlade, zaista dramske ličnosti. Božo Petrov, pa i Karamarko i Milanović – to su interesantni i zahvalni dramski karakteri.

A Kolinda Grabar Kitarović?

Ne, ne čini mi se zanimljiva.

Što kažete na političku situaciju, što predviđate da će se događati? Jesu li se stvari dolaskom Andreja Plenkovića smirile na našoj sceni?

Nisam dobar prognozer. Sigurno je da Plenković ima političku vještinu koja nije za podcjenjivanje. O njegovim stavovima i politikama tek trebamo saznati kada sastavi vladu i vidimo što želi napraviti.

No, može li se ipak pohvaliti njegovo djelovanje? Sanadera se dosta hvalio, zbog smirivanja desnice.

Ne mislim da treba hvaliti, ali definitivno je smirio stvari. Hladnokrvan je i smiren čovjek i to je očigledno vjerojatno pozitivna i tražena kvaliteta politici, ali smirenost i pristojnost nisu politika.

Kako vam se čini njegov odnos s Mostom?

Mislim da će imati više problema s Mostom, nego s HDZ-ovom desnicom. Ne mislim da su ljudi u Mostu problem sami po sebi, ali oni moraju biti u nekoj opoziciji prema HDZ-u, jer će izgubiti smisao postojanja. Jednostavno su preslični HDZ-u i oni su zato bili unutrašnja opozicija prošloj vladi. To se neće promijeniti.

Je li priča o stvarima poput abortusa taktika da se proizvede ta razlika?

Moguće, ali to je motivirano više time što su Petrov i Most pod utjecajem Crkve.

Mislite?

Ja mislim da jesu.

Ima li dokaza tome? Neprestano se spominje Mostov ideolog Relković, međutim, on se nikako ne želi ukazati, izjegava novinare, ne daje intervjue.

On je očito ideolog, jer to nitko ne poruče. Vjerojatno želi mistificirati svoju ulogu u cijeloj priči pa se ne pojavljuje u medijima, a on je očito iz katoličkog, radiklanog klerikalnog kruga. Ako je on siva eminencija, onda je Most pod utjecajem Katoličke crkve.

Gdje je nestala oporba?

Zamrla je ta aktivnost na svim razinama – kao da ih je anestezirao Plenković.

I Krešu Beljaka?

Da.

SDP je pred izborom predsjednika. Što tu predviđate?

Ne volim prognozirati. Netko će pobijediti, a koliko vidim najviše izgleda imaju Orsat Miljenić, Ranko Ostojić i Davor Bernardić.

Govori se o tome da ovaj novi predsjednik neće biti trajno rješenje, već samo prijelazna priča ili nešto treće. Postoji li u ovom trenutku u Hrvatskoj uopće oporba?

Ne znam što bi bilo to treće. Teško je prognozirati. Čini mi se da tko god da bude predsjednik neće smišljeno biti tranzicijski predsjednik. Sumnjam u postojanje te dogovorne demokracije u ovom slučaju. Što se SDP-a tiče važno je da imamo dobru opoziciju.

Otkud nam se pojavila ta priča sa zabranom abortusa?

To je dio konzervativne revolucije kojoj svjedočimo.

Ali otišla je ta konzervativna Karamarkova vlada.

Samo je Karamarko otišao, svi ostali su tu, ta konzervativna invazija traje i dalje.

Mislite li da je Karamarkova politička karijera gotova?

Da, nema tu povratka.

A karijera Zorana Milanovića?

Ne bih bio decidiran po tom pitanju, mislim da bi se on mogao vratiti za nekoliko godina. Ne znamo kako će politička scena izgledati za pet – šest godina, ali on je previše inficiran politikom.

Žene u politici – što se zbiva? Samo ih je 12 posto u parlamentu, a nova vlada nema ih uopće u tom prvom “draftu”, iako sad u HDZ-u govore da će ih biti nekoliko, kao da žele sanirati situaciju.

Danas je rekao da će ih biti nekoliko u Vladi, iako se do sada baratalo samo imenom Nine Obuljen. Treba tek vidjeti na koje će ih funkcije dovesti. To je golem deficit ove zemlje, a problem je i mnogih zemalja EU.

Rješavaju je kvote te stvari? Vidjeli smo do sada da bi stranke radije prekršile zakon i platile kaznu, nego ispoštovale 40 posto žena na listama.

Mislim da s ovim narodom i ovakvom politikom ne postoji drugo rješenje nego kvote i sankcije, dok se ne probudi neka svijest. Bez batine se ne može.

Što vam je nadraže, a što najteže u novinarstvu?

Najteže mi je skidati intervju, a najljepše je otkrivati čitateljima nešto novo, što je točno, istraženo, precizno i potvrđeno.

Bavite se novinarstvom od 15. godine.

Iduće godine će biti 25 godina kako primam novac za to.

Kako ste počeli tako rano?

Od prošljeća ’92. sam bio dopisnik Hine iz Tomislavgrada, zatim Večernjeg lista, a nakon toga sam otišao u Zagreb. Majka mi je novinarka i naša kuća je bila mali ratni informativni stožer, brojni novinari su boravili kod nas ili bi prespavali. Kada ne bi mogli biti tamo u trenutku kada se nešto događa u Tomislavgradu, preporučili bi mene – kažu urednicima: “Znam ti ja tu jednog malog koji piše”. Nema tu nikakve zavjere.

Kada je otkrivena fotografija Zlatka Hasanbegovića s HOS-ovom kapom pojavila se “kontrapriča” da ste i vi sudjelovali u HOS-u. Što stoji iza toga?

Ja zaista jesam s 15 godina – kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini u travnju 1992. – išao da me prime u vojsku, i ne samo u HOS, nego i u HVO. Htio sam ići u rat. Time se ne ponosim, ali se ni ne sramim – imao sam 15 godina i izgubio sam oca, htio sam se boriti i glavi mi se to događalo. Ali nitko me nije primio. Zapovjednici su znali moje roditelje i nisu mi dali.

Nije li i Hasanbegović bio mlad kada je nosio kapu HOS-a?

Koliko znam, imao je bar 20 godina tada. Ali ne bih to uspoređivao, ja sam htio u bilo koju vojsku, a on nije hito ići u rat, nego se slikao s tom kapom na Rivi, što naravno ne osuđujem.

General Glasnović bi mogao nešto znati o vašem radu, bio nam je ovdje gost.

Da, da. General Glavnović je bio zapovjednik obrane Tomislavgrada i nas dvojica se znamo vrlo dobro. Poznat mi je kroz ulogu zapovjednika u ratu kada sam bio novinar, a znali smo se iz grada. Nisam ga dugo sreo. Ja o njemu dobrim dijelom mislim kroz tu ratnu priču i ne mogu misliti o njemu kroz ove izjave i budalaštine koje sada govori. Nismo se družili, nego se znamo iz tog vremena, a popili smo par pića u Zagrebu.

Jeste bili prijatelj s Vjekom Sliškom?

Nije bio prijatelj. Krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih sam dosta pisao o kriminalnom podzemlju i upoznao mnoge ljude iz tog miljea, s nekima od njih sam bio na piću i ručkovima, kako sa Sliškom, tako i sa Klicom. Ali to me nije sprječavalo da pišem kritički o njima.

Razumijete li se u TV rejtinge?

Slabo se razumijem u to.

Htio sam vas pitati koji bi Vas share zadovoljio kada su u pitanju “Novine”?

Pa mogu reći samo da ljude pozivam da gledaju seriju. U četvrtak je premijera prve dvije epizode u Cinestru, a u nedjelju iza 20 sati kreće prva epizoda na HRT-u 1.

X RAY

Miroslav Krleža ili Ivo Andrić?

Andrić.

Michel Houellebecq ili Jonathan Franzen?

Franzen.

Malo misto ili Velo misto?

Malo.

Halid Bešlić ili Edo Majka?

Teško mi je reći. Volim i jednog i drugog

Hajduk ili Dinamo?

Hajduk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.