Vježba za terorističke napade i spašavanje izbjeglica

Vijesti 11. lis 201609:47 > 09:50
N1

U splitskoj luci Lora održana je vježba policije, obalne straže i djelatnika FRONTEX-a, odnosno EGOS-a. Dva i pol sata vježbalo se spašavanje većeg broja izbjeglica iz mora, ali i postupanje u slučaju terorističke prijetnje.

Tim je povodom naša Vanja Kranic u Splitu razgovarala sa Zoranom Ničenom, pomoćnikom ravnatelja Uprave ze granicu. On navodi da je iskustvo hrvatskih policajaca veliko nakon sudjelovanja u operacijama Triton i Posejdon. U Tritonu su sudjelovala 22 pomorska policajca, kao poseban boarding team za prekrcaj, a u operaciji Posejdon 66 plus 7 pomorskih policajaca i dva policijska plovila.

Sada u akciju Posejdon u Grčkoj kreće nova ekipa, u kojoj će sudjelovati šest policajaca, kojima je pridodan jedan službenik u lokalnom koordinacijskom centru.

“Oni će sudjelovati u ophodnji granice Grčke, ali i u akcijama traganja i spašavanja u suradnji s obalnom stražom”, navodi Ničeno.

Hrvatska će sudjelovati proporcionalno s članicama Unije u akcijama Europske granične i obalne straže (EGOS), dosadašnjeg Frontexa s 65 od ukupno 1500 policajaca, koji će patrolirati uz vanjske granice EU. Kvote su fiksne i radi se o policajcima koji su posebno obučeni i opremljeni za te akcije. Upitan može li si Hrvatska priuštiti u svakom momentu pružanje pomoći na ovaj način, kaže da je to realan broj koji si uvijek možemo priuštiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.