Reiner za N1 komentirao najavu 'spektakla' u Saboru

Vijesti 12. lis 201610:03 > 10:27
N1

Za petak je zakazana konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskoj sabora, a o tome kako će ona izgledati u Novom danu govorio je još uvijek aktualni predsjednik parlamenta Željko Reiner.

Dnevni red je dogovoren već u utorak i točno se zna što će se događati u petak.

“U petak će se osim izglasavanja novog predsjednika Sabora i njegovih potpredsjednika, kao i svih odbora koji su potrebni da bi se moglo normalno raditi, izglasavati i oni zakoni koji su neophodni za funkcioniranje Vlade. Sabor će nastaviti s radom vjerojatno u subotu kada će se početi raspravljati o zakonima koje je Most predložio i koji su dogovoreni da budu raspravljani, tako da će to trajati tijekom subote i ponedjeljka, a onda bismo u utorak ili srijedu imali glasovanje o povjerenju Vladi”, rekao je Reiner za N1.

Reiner nam je rekao da se danas dogovara o formiranju saborskih odbora, odnosno kvotama vladajućih i opozicijskih stranaka i smatra da tu ne bi trebalo biti problema jer je riječ o uobičajenoj praksi koja se provodi godinama.

Hoće li se zakonski prijedlozi naći i na sjednicama odbora prije nego se o njima raspravlja ili će biti samo na redu plenarne sjednice i ići po hitnom postupku?

“Vjerujem da će se naći na dnevnom redu odbora, oni se zato i formiraju u petak. Vjerojatno ćemo u petak raditi do duboko u noć. Neki će možda zahtjevati detaljniju raspravu i podrobnije informiranje o tome. Možda će koji ostati za kasnije, ali većina će biti riješena sada”, rekao je Reiner.

Raspravljat će se i o promjeni načina biranja saborskih zastupnika, kao i o njihovim naknadama. Neki smatraju da se ti zakoni ne mogu provesti bez javne rasprave, no Reiner se s time ne slaže.

“Oni se sigurno mogu usvojiti po hitnoj proceduri jer se radi o samim saborskim zastupnicima, odnosno državnim dužnosnicima. Ako oni odluče sebi smanjiti prava ne vidim da se to ne bi moglo donijeti po hitnoj proceduri.”

‘Treba uvesti malo više reda’

Upravo je Reiner bi jedan od onih koji su bili protiv ukidanja određenih beneficija i kažnjavanja zastupnika. Sada je nešto drukčijeg mišljenja.

“Ja sam uvijek za stimulativne mjere, a ne za destimulativne. Takav sam po prirodi, a i kao sveučilišni nastavnik sam bio takav. Činilo mi se uvijek bolje nagrađivati one koje dobro rade, a ne kažnajvati one koji loše rade. No u nekim trenucima treba uvesti malo više reda. Činjenica je da su građani bili užasno nezadovoljni proteklih 10-ak godina. Na plenarnim sjednicama bilo bi jako malo zastupnika, a to je njihov posao. Ipak, nije im to jedini posao. Zalagao sam se, makar s malo uspjeha, da se vratimo na ono što je bilo 90-ih, da se zakoni prvenstveno raspravljaju u odborima gdje se onda pozivaju i stručnjaci. To se sve izmijenilo i činjenica je da niti mediji to prate, da se sve to više formalno odrađuje, a glavna rasprava se vodi u Sabornici koja bi trebala biti kraj procesa, a ne jedini dio procesa donošenja jednog zakona. Pogotovo što se to zadnjih godina nerijetko svelo na doskočice. Na više ili manje pristojne primjedbe s raznih strana, a ozbiljne rasprave se ne bi prenosile. To stvara jedan krug”, rekao je.

Nedolazak zastupnika na izglasavanje zakona kažnjavat će se s 500 kuna, a druge kazne se zasad ne planiraju.

‘Spremni smo ostati u Saboru do dugo u noć’

Oporba je najavila spektakl na prvoj sjednici, kao i odugovlačenje izglasavanja povjerenja novoj Vladi. Reiner je o tome čuo samo iz medija, ali je uvjeren da to ne bi bio dobar potez.

“Moram priznati da nisam čuo tko je od oporbe najavljivao spektakl, ali tko god je to radio mislim da griješi. Mislim da radi loše, ne samo svojoj stranci, nego prvenstveno griješi prema građanima. Njima je dosta razvlačenja tih stvari, jalovih prepucavanja. Žele bolje živjeti, žele vidjeti reforme. Ako bi netko to pokušao, bojim se da bi upravo oni bili kažnjeni od birača, izazvali negodovanje građana, a ne bi postigli ništa.”

Moguća je i strategija beskonačnih opozicijskih pitanja.

“Pa to nije nešto što nije doživljeno, ali i to ima svoj rok trajanja. Ako nekoga veseli ostati do ponoći u Saboru, ima nas dosta koji imamo iskustva i spremnosti ostati”, rekao je Reiner.

U utorak je Reiner održao sastanak s novim mandatarom Andrejom Plenkovićem i budućim predsjednikom parlamenta, Božom Petrovom. Petrov je u Točki na tjedan N1 televizije rekao da će se Poslovniku posvetiti ovih dana. Reiner se spominjao kao i potencijalni potpredsjednik parlamenta pa bi mogao biti i pomoći Petrovu koji nema saborskog iskustva.

“Pa hoću li ja biti potpredsjednik to ćete doznati vrlo brzo, a što se mene osobno tiče naravno da ću biti na pomoći jer mislim da je svima stalo da ovaj Sabor, da Vlada koju će iznijedriti saborska većina, dobro funckionira, da bude stabilna, da donosi onakve zakone kakve je obećavala hrvatskim građanima. Svi ćemo pomoći”, obećava Reiner.

Za poslovnik tvrdi da ima dobre i loše strane i da ga treba mijenjati.

“Poslovnik već je mijenjan. Neke stvari idu na bolje, neke na lošije. U nekima nije dorečen i ponovno bi ga trebalo donekle izmijeniti jer je kao i svaki drug akt živo tkivo i tijekom rada se vidi da određene stvari nisu precizno definirane, a i život donosi situacije koje se ne mogu unaprijed predvidjeti. Vjerujem da će doći uskoro i do novih izmjena”, smatra Reiner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.