Plenković slaže križaljku, HDZ-ovci bi da to ide brže

Vijesti 12. lis 201612:27 > 12:42
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor sredinom sljedećeg tjedna trebao bi izglasati novu Vladu na čelu s Andrejom Plenkovićem. U tijeku su konzultacije oko imena novih ministara, a ishod će se znati početkom idućeg tjedna te će tada biti jasno i tko će od postojećih članova Vlade u njoj ostati, odnosno tko će ostati bez ministarske funkcije.

Među onima za koje se nagađa da bi mogao ostati na poziciji, prije svega na osnovi rezultata u svom resoru, je ministar turizma Anton Kliman.

Klimanove rezultate nagradili su i HDZ-ovi birači u osmoj izbornoj jedinici te mu putem preferencijalnih glasova (12,14 posto glasova liste) omogućili ulazak u Sabor.

Drugi ministar s dobrim izgledima za ostanak je ministar branitelja Tomo Medved, koji se te funkcije prihvatio u teškoj situaciji, nakon afera Mije Crnoje. U njegovom je mandatu razmontiran je i šator u Savskoj.

Što zbog statusa u HDZ-a, što zbog ministarskog učinka gotovo siguran položaj u novoj Vladi imaju Oleg Butković (Ministarstvo pomorstva, prometa i veza) i Tomislav Tolušić (Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova).

Butković je potpredsjednik stranke koji je dobio najviše glasova na izbornom saboru HDZ-a u svibnju ove godine, a tijekom ministarskog mandata vodio je važne infrastrukturne projekte. Tolušić je pak također dobio velik broj glasova na izbornom saboru HDZ-a, bio je drugi iza Butkovića, a solidno je vodio svoj resor u ovih nešto manje od godinu dana koliko je trajala Vlada Tihomira Oreškovića.

Naravno, gotovo je sigurno i da će ministar financija ostati Zdravko Marić.

Od ministara iz mostove kvote izvjesno je da će na čelu unutarnjih poslova ostati Vlaho Orepić, ponajviše zahvaljujući otporu Tomislavu Karamarku da zavlada represivnim aparatom. Na pozicijama bi mogli ostati i Ante Šprlje (pravosuđe) te Slaven Dobrović (zaštita okoliša i prirode) s time da bi Dobrovićevom ministarstvu trebala biti pripojena i energetika koja je će biti izdvojena iz Ministarstva gospodarstva, piše Novi list.

U Mostu su za Express da su im prezentirana određena ministarska imena iz HDZ-a i da na te prijedloge nemaju primjedbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.