"Ja sam uvijek na raspolaganju, ali Plenković će odlučiti"

Vijesti 12. lis 201618:19 > 18:40
N1

Gošća Dnevnika bila je Nina Obuljen Koržinek, članica Upravnog Odbora Hrvatskog audio-vizualnog Centra.

Braniteljske udruge za navodni kriminal u HAVC-u, kojim će se očito baviti DORH, izravno terete i vas. Ono što je najviše zazvonilo jest da su poručili da vas ne žele kao ministricu kulture… 

Pa u medijima se već jako dugo ove i slične klevete vezano uz HAVC pojavljuju već dugi niz godina. Veliki dio onoga što je danas izrečeno, bilo je predmetom sudskih presuda, u kojima je sve ovo danas odbačeno. Toliko o tome da bi trebalo istražiti o čemu se radi. U HAVC-u je bila više puta državna revizija i postupa se po zakonu. Činjenica je da se, kad se u medijima počelo licitirati imenima mogućih ministara kulture, oštrica okrenula prema meni, iako sve te osobe znaju da sam ja u HAVC-u niti godinu dana, da smo na sve dopise odgovarali i da sve što je iznenesno nije istina.

Čini se kako su Hrvati skloni biti ne samo nogometni izbornici nego i mandatari pa odlučivati tko će biti ministar. Dosadašnji Zlatko Hasanbegović, nije sjeo dijelu kulturnih djelatnika. Tko stoji iza napada na vas?

Ja to ne mogu procijeniti. I tada, kad su bili napadi na Zlatka Hasanbegovića, ja sam javno istupila protiv toga, jer mislim da to nije jezik koji treba koristiti. Mislim da nije dobro kad se izvan institucija licitira s imenima različitih ljudi. To je neugodno svakoj osobi, svakoj obitelji. Kao što nisu ugodne stvari koje je doživio Zlatko Hasanbegović, nije ugodno ni meni.

Jjeste li razgovarali s gospodinom Plenkovićem o mogućoj poziciji ministrice kulture?

Moje se ime spominje uvijek, u svakoj situaciji, već 10 godina. Ja sam radila šest godina kao nestranačka dužnosnica u HDZ-ovoj Vladi. S Plenkovićem i s dijelom njegovih kolega imala sam izvrsnu suradnju, jer smo bili uključeni u pregovore Hrvatske i Europske unije. Sve što je rekao za mene ja mislim i za njega, i puno više.

Jeste li zainteresirani za tu poziciju?

Ja nikad ne odgovaram na takva pitanja. Ja sam uvijek na raspolaganju, ako mogu pomoći znanjem i iskustvom, a kako će se slagati Vlada, samo je jedna osoba koja o tome može razgovarati, a to je gospodin Plenković.

Optužuju vas da HAVC financira samo antihrvatske filmove. Kako to komentirate?

To je toliko opširno, da je nemoguće niti komentirati. U HAVC-u se emitira jako puno filmova, tu su tisuće glumaca, autora, redatelja, snimatelja, koji tu sudjeluju. Nekoliko hrvatskih koprodukcija su u kandidaturi za Oscara. Ovo je jednostavno tužno, da se vade iz konteksta pojedini detalji. I danas je ponavljano da je HAVC to financirao. Hasanbegović ima 20 kartica ekspertize i detaljnog mišljenja koje mu je uputio odbor HAVC-a, u kojem se vidi da je producent morao vratiti novac nakon što je promijenio scenarij filma Masakr u Dvoru. HAVC nije financirao taj film, ali ne znamo tko stoji iza tih optužbi. Nitko nije reagirao, više puta smo tražili sastanke, ja ne razumijem čemu takvo nepovjerenje i optužbe. Ako ima nepovjerenja, onda se ono rješava razgovorom, a ne ovakvim optužbama.

Dakle, HAVC nije financirao film Masakr u Dvoru?

HAVC je o tome barem 10 puta izdao priopćenje, otkako se to dogodilo. Nije financirao taj film.

Što s filmom Ovčara?

Ja ne sudjelujem, nikad nisam sudjelovala u odluci o financiranju bilo kojeg filma, pa ne znam. HAVC ima detaljne podatke. Nemam detaljne informacije. HAVC je financirao brojne filmove vezane uz Domovinski rat, od dokumentarnih do igranih filmova. Postignut je sporazum, svake godine se ide u odabir scenarija. Mislim da je HAVC doista radio ono što mu je dužnost, da promovira hrvatski film i hrvatsku kulturu.

Vratimo se direktnim optužbama. Zbog odbijanja pojedinih audiovizualnih projekata, gospodin Jurčević rekao je na konferenciji za novinare da ste “Iznimno vrijedne dokumente proglasili šundom”, dodajući da se radi o neprihvatljivoj političkoj kulturi koju predstavljate kao osoba. Spomenuo je u tom kontekstu i knjigu Slobodana Praljka.

Meni je žao što mene nitko to nije pitao. Nikad nisam ništa proglasila šundom, jer za to ne postoji osnova u zakonu, stručna služba je proglasila da se u slučaju Praljka radi o brošurama. Kasnije su te knjige dobile financiranje. S gnušanjem odbacujem takve insinuacije da sam nešto proglasila šundom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.