U subotu se održava Marš mladih za radnička prava

Vijesti 12. lis 201619:09 > 19:12
Ilustracija

Mreža mladih Hrvatske upozorava da su nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava doveli do gotovo dvadeset posto mladih u rizik od siromaštva. Uz potporu brojnih udruga i sindikata u subotu organiziraju Marš mladih za radnička prava.

“Mladi nisu, kako političari i političarke vole reći, budućnost, već sadašnjost i u Hrvatskoj su među najvećim žrtvama ekonomske situacije, a Maršem mladih za radnička prava želimo hrvatskim stranačkim elitama poručiti da je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama. Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni i ne damo da nas se diskriminira ili da nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikat”, poručili su organizatori Marša mladih.

Marš počinje u subotu, u 16 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odakle će se marširati prema Zrinjevcu. Iz Mreže mladih kazali su kako su zahvalni na svakom obliku potpore, ali i naglasili kako žele da skup ostane stranački neutralan, a sve političke stranke, koje im se obraćaju ili se planiraju odazvati, pozivaju i mole da ne ističu svoja stranačka obilježja u sklopu marša.

Poručili su i da od nove vlasti traže da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica, kao i da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja, odnosno, žele kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada, bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će mlade stvarno osnaživati za buduća radna mjesta, zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama i osiguravanje prava na sindikalno organiziranje, piše Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.