HAVC: Optužbe udruga su instruirane i klevetničke

Vijesti 12. lis 201619:27 > 19:36
N1

Hrvatski audio vizualni centar (HAVC) nazvao je "neutemeljienim i instruiranim optužbama" te "klevetničkim objavama" tvrdnje dijela udruga iz Domovinskog rata o navodnom kriminalu u HAVC-u i o umiješanosti članice njegova Upravnog odbora Nine Obuljen Koržinek, koja se spominje kao potencijalna ministrica kulture, u navodne financijske malverzacije.

“Obmanjivanje javnosti je svoj epilog doživljelo u jeku kadroviranja nove Vlade”, kaže se u priopćenju.

HAVC ističe da su optužbe iznesene na tiskovnoj konferenciji koju je u srijedu sazvala Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i u otvorenom pismu Zorice Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba “teška povredu prava osobnosti” odnosno da je njima nanesena nematerijalna šteta prozvanima, te da je tvrdnjama o kriminalu počinjeno kazneno djelo lažnog prijavljivajna kaznenog djela.

Naglašava da je tijekom 2016. godine u sudskim postupcima “povodom kleveta koje su dijelom ponovljene i na danas održanoj konferenciji, zaprimio tri presude u svoju korist u kojima se odbacuje svaki do sada objavljen navod o možebitnim nezakonitostima u postupanju HAVC-a od 2012. do danas”.

“Stoga iznimno zabrinjava potreba i direktna namjera da se … dokumenti kojima raspolažu pravosudni organi te nadležno Ministarstvo kulture, a koje su na nezakonit način pribavili danas prisutni govornici na konferenciji, tumače ciljano i instruirano protivno njihovom izvornom sadržaju,” kaže se u priopćenju.

“HAVC kao javna institucija krajne je ozbiljno primio današnje optužbe sudionika tiskovne konferencije te je na adrese Državnog odvjetništva i Ravnateljstva policije iznova proslijedio iste te dokumente, na koje su sudionici tiskovne konferencije pozivali, s apelom za zaštitu rada institucije koja je pod očitom opsadom”, ističe se.

“Do sada neviđena hajka na jednu državnu instituciju zaslužuje opetovano pojašnjenje slučaja ’15-minuta Masakr u Dvoru’, gdje je utvrđeno direktno kršenje odredbi Ugovora o financiranju od strane hrvatskog producenta, kao i filma ‘Criss the Swiss’, koji je u fazi produkcije te predstavlja intimistički osvrt redateljice na temu smrti bratića, švicarskog novinara, koji je poginuo u Republici Hrvatskoj, a ne antihrvatsko agitiranje, kako priželjkuju današnji govornici”, stoji u priopćenju.

 HAVC poziva Ministarstvo kulture da “prekine šutnju o prozvanim temama te objavi priopćenje za medije sa dokazima kojima se trguje u javnosti na način neprihvatljiv jednoj pravnoj državi”.

U povodu zahtjeva Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja grada Zagreba “da se trenutačno smijeni Upravni odbor HAVC-a, a Ninu Obuljen nitko više da spomene u kontekstu bilo kakve dužnosti, a kamoli ministrice kulture”, HAVC ističe kako Gregurić “sustavno ne vidi rezultate i vrlo značajne uspjehe koje na međunarodnoj i domaćoj sceni bilježi hrvatski film”.

“Područje kulture u Republici Hrvatskoj danas je značajno urušeno, u organizacijskom, financijskom i reputacijskom smislu. Nije tajna kako je to velikim dijelom posljedica nesnalaženja i uopće neuspješnog eksperimenta s proteklom Vladom, koja se oslanjala na strasti, nalik ovima koje pokazuje gospođa Gregurić svojim pismom i tiskovnim konferencijama poput ove danas održane u Europskom domu,” ocjenjuje HAVC.

“Za hrvatski film i našu zemlju u cjelini bitno je vratiti oskvrnuto dostojanstvo stručnih osoba. Pitanja imenovanja i smjena prepustimo stručnoj i pravnoj prosudbi onih koji za takva djelovanja imaju autoritet, mandat i ovlasti”, poručuje HAVC.

Optužbe o navodnom kriminalu u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), kao i svoju umiješanost u financijske malverzacije odbacila je u srijedu nakon konferencije za novinare dijela udruga iz Domovinskog rata i Nina Obuljen Koržinek. Objavila je priopćenje u kojem opovrgava bilo kakav kriminal u HAVC-u, te tvrdi da je izložena hajci otkad ju mediji spominju kao buduću ministricu. I ona je pozvala Ministarstvo kulture da objavi dokumente i podatke koji mogu potkrijepiti njezine navode i tvrdnje HAVC-a, te zapitala zašto Ministarstvo do danas nije demantiralo “očite laži i podvale” koji se plasiraju o ustanovama i pojedincima koji djeluju u tom resoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.