Ne bih voljela da moja preporuka bude prepreka Nini Obuljen

Vijesti 16. lis 201617:30 > 17:39
N1

'Još kad se tražila zamjena za ministra Biškupića, u nekoliko navrata govorila sam da je Nina Obuljen najkvalitetnija kandidatkinja za to mjesto'.

Andrea Zlatar, ministrica kulture u vrijeme SDP-ove Vlade u intervjuu Jutarnjem listu na pitanje – što vam je najgore iskustvo nakon tri godine u Ministarstvu… – odgovara: “Što se tiče Ministarstva, vlastita glupost. Od početka sam trebala angažirati pravnika koji bi me nedvosmisleno upozoravao na moguće propuste…”

‘Kultura kao područje ne može biti uređena kao druga područja, tu ne možete stvari ‘pošlihtati’ po formalnom redu, jer komunicirate s umjetnicima, s kreativcima koji donose projekte izvan birokratski predviđenih ladica. Najozbiljniji problem u raspodjeli sredstava, koja zapravo većinu korisnika i zanima, jest nemogućnost provođenja čisto estetičkih kriterija u odlukama. Zbog financijske nemoći lokalnih i županijskih razina, osim Zagreba, Ministarstvo kulture ne može samo podržavati samo projekte od ‘nacionalne važnosti’ i estetički najvrednije, već uskače kao sufinancijer u manjim sredinama, za manje projekte’, kaže bivša ministrica.

Na pitanje o Nini Obuljen kao mogućoj ministrici kulture, Zlatar kaže:Još kad se tražila zamjena za ministra Biškupića, u nekoliko navrata govorila sam da je Nina Obuljen najkvalitetnija kandidatkinja za to mjesto. U ovom trenutku ne bih tome ništa dodavala, ne bih htjela da joj moja preporuka bude prepreka, s obzirom na činjenicu da postoji desno krilo HDZ-a kojemu se ona sigurno ne čini idealnom. Radila je u Ministarstvu, poznaje sustav, poznaje Europu i teorije kulturnih politika, govori Zlatar u velikom intervjuu Jutarnjem listu.