'Plenković je Kujundžiću dao vrući krumpir da se pokaže'

Vijesti 19. lis 201620:28 > 20:43
N1

U specijalnoj emisiji o formiraju Vlade gostovali su komunikacijska stručnjakinja Mirela Španjol Marković i stručnjak za komunkiacije Krešimir Macan.

Što se tiče današnjeg predstavljanja programa nove Vlade u Saboru, Macan i Španjol Marković se slažu da je Andrej Plenković to dobro odradio.

 “Istaknuo je da će mu orjentacija biti gospodarstvo. Rekao je sve kako treba na jednom predstavljanju Vlade”, kaže Macan ističući da je rasprava u Saboru o novoj Vladi nepotrebno rastegnuta.

“Andreja Plenkovića karakterizira dobro struktruriran govor, rekla bih da to germanski zna napraviti, on je dobar komunikator. Plenković ima dobar potencijal, sve više to pokazuje, možda će natjerati zastupnike da i oni to pokažu, za sad je ovo što vidimo u Saboru nesuvislo, kaos”, kazala je Španjol Marković.

Macan je komentirao imenovanje nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, oko kojeg se digla najveća bura. 

 “Smjena Zlatka Hasanbegovića zauzela je previše prostora. Zato što je desnica predvođena Hasanbegovićem brutalno napala Obuljen, Plenković je znao da mora maknuti Hasanbegovića, zato je i stao uz Obuljen”.

Zauzvrat je, ističe, u Vladu pustio dvoje ministara koje podržava desna struja u HDZ-u: “Zato je pustio Kujundžića i Barišića kako bi zadvoljio desnicu u stranci.”

“Bolje evolucija, nego revolucija. Plenković je pustio dvoje ‘desnih’ ministara. Kujundžiću, koji je bio glasan, dao je vrući krumpir. U zdravstvu treba rezati, dao mu najgori posao da se pokaže’, komentirao je Macan.

Španjol Marković kaže da je nije iznenadila žestoka rekacija desne struje u HDZ-u koja se obrušila na Plenkovića, jer nije popustio njihovim zahtjevima.

“Nije me iznenadila ta žestoka reakcija, podrška Hasangeboviću dolazi iz takve sredine. Mediji su presudnu ulogu stavili na izbor ministra kulture, što je važno, ali ne najvažnije. Mislim da je kompromis napravljen, u obrazovanju nismo dobili ono što smo očekivali, ” kazala je Španjol Marković.

“Hasanbegović je metafora jedne struje u društvu, on ima većinu težinu nego što to ministarstvo kulture ima”, istaknula je.

Macan je komentirao činjenicu da na kraju umjesto 19 ipak imamo 2o ministarstva, vjerojatno najviše u Europi.

“Očito se događaju preslagivanja unutar HDZ-a. Marić je cijelo vrijeme bio u igri za ministra, uvijek je bio u javnosti i u medijima, postoji uži tim ljudi u koji on spada. Očito se nešto dogodilo da se procijenilo da je bolje da mu daju ministarstvo, očito nije bio zadovoljan. To se sve dogodilo noćas”, kazao je Macan.

Nakon što je u Saboru u srijedu navečer potvrđena Vlada, Plenković je izjavio da će ipak biti 19 ministarstava, a da će Marić koordinirati agencije koje upravljaju državnom imovinom.

Cijeli program Vlade Andreja Plenkovića donosimo na OVOM LINKU.

Biografije i pozicije ministara i ministrica donosimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.