Kliman i Jurlina Alibegović najuspješniji, ali nisu u Vladi

Vijesti 22. lis 201608:46 > 08:57
Patrik Macek/PIXSELL

Iako su po mnogima bivša ministrica uprave, Dubravka Jurlina Alibegović i bivši ministar turizma, Anton Kliman, bili najuspješniji ministri u Vladi Tihoira Oreškovića, za njih u Vladi Andreja Plenkovića nije bilo mjesta.

I dok Jurlina Alibegović nije završila u Saboru, jer je, iz obiteljskih razloga, odbila biti na listama Mosta, Kliman je sa 4135 preferencijalnih glasova izborio svoje mjesto u Saboru. Umjesto Klimana, novi je ministar Gari Capelli, a novi ministar uprave, Mostov Ivan Kovačić, zamijenio je Jurlinu Alibegović.

“Jurlina Alibegović ispala je iz nove Vlade kad je dogovoreno da Božo Petrov bude predsjednik Sabora pa je Most morao za potpredsjednika Vlade staviti neku politički jaču osobu. S obzirom na to da je dogovoreno i da potpredsjednici budu i ministri, za Jurlinu Alibegović nije bilo mjesta”, kazao je Puhovski, koji smatra da je to jedna od većih grešaka koja je napravljena pri sastavljanju ove Vlade, jer stomatolog Kovačić, iako je bio gradonačelnik, nema kompetencije za tu funkciju, a uz ekonomiju, uprava je najvažniji resor.

S druge strane, Puhovski smatra da Kliman nije ostao u Vladi zbog svojih prijateljskih odnosa s bivšim predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom. “Plenković hoće imati oko sebe ljude u koje ima povjerenje. Kod Klimana nije igrao rezultat na izborima jer Plenkovićev odmak od Karamarka nije samo svjetonazorski nego i personalni”, kazao je Puhovski.

Osim njega, i politički analitičar Davor Gjenero smatra da je Jurlina Alibegović uz ministra financija Zdravka Marića bila najbolja u bivšoj Vladi. “Žalosno je da Most nju zamjenjuje čovjekom koji ima samo političke referencije. To je velika politička pogreška”, rekao je Gjenero. Za Klimanovo ispadanje iz Vlade smatra da je vjerojatno posljedica unutarstranačkih odnosa i ističe da nije dobro da u Vladi nema nijednog ministra iz Istre, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.