HDZ u EP umjesto Tepeša šalje veleposlanicu BiH u Italiji?

Vijesti 24. lis 201614:53 > 14:56
Petar Glebov/PIXSELL

Željana Zovko, rođena u Mostaru, ima iza sebe bogatu diplomatsku karijeru. Na zajedničkoj listi Domoljubne koalicije na izborima za Europski parlament 2014. godine bila je na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2392 glasa. Iza nje je bio Ivan Sablić s 1234 glasa te Milivoj Špika sa 748 glasa.

Nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier dali ostavke na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu zbog funkcija u Vladi, otvorio se prostor za dvije nove osobe. Prvi po redu je HDZ-ovac Ivica Tolić koji ulazi kao Plenkovićeva zamjena dok je Tepeš trebao biti Stierova. Međutim, premda je na izborima za Sabor, u kojem je u prošlom mandatu čak imao i potpredsjedničko mjesto, doživio debakl, Tepeš se odrekao  mjesta u Europskom parlamentuuz objašnjenje da želi živjeti u Hrvatskoj.

Tako se otvorio prostor za Željanu Zovko, profesoricu francuskog jezika, koja je 1999. godine počela raditi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da bi od 2004. do 2008. bila veleposlanica BiH u Francuskoj. Od 2008. do 2011. bila je veleposlanica u Španjolskoj.

Nakon toga se vratila u BiH, gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku. Prošle godine je postala veleposlanica u Italiji, što se može provjeriti i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH.